Новини

У Канаді розтанули дві льодовикові шапки, яким було понад 5000 років. Що це означає

Такі зміни в Арктиці науковці пов’язують зі змінами клімату.

Межі льодовикових шапок у Канадському Арктичному архіпелазі. Числа позначають роки, коли шапки мали той чи інший контур. Станом на 2020 рік вони повністю зникли. Фото National Snow and Ice Data Center

Дві льодовикові шапки в Арктичному архіпелазі в Канаді повністю розтанули. Про це свідчать знімки NASA, пише IFL Sience.

Так, близько 40 років тому крижані шапки були частиною ландшафту, однак почали швидко танути п’ять років тому.

Останні зображення, що отримали за допомогою радіометра ASTER на борту супутника Terra, підтверджують: крижані шапки зникли.

За даними вчених, льодовикові шапки утворилися понад п’ять тисяч років тому. Найбільшими за розмірами вони були в XVI–XIX ст., після чого почали танути.

Фото iflscience.com

Такі зміни в Арктиці науковці пов’язують зі змінами клімату. А от те, чому вони так відображаються саме на Арктичному регіоні, пояснюють феноменом «арктичного підсилення». Так, Арктика «нагрівається» набагато швидше, ніж решта планети, — десь у два-чотири рази.

Через це льодовикові шапки є дуже чутливими до змін клімату. Їхнє танення показує, як швидко нагрівається наша планета.

Глобальне потепління прискорюється і в решті планети. У липні Всесвітня метеорологічна організація ООН спрогнозувала: впродовж найближчих п’яти років потеплішає на 1,5°C, якщо порівнювати з доіндустріальним рівнем температури.

Коментарі