Новини

Суди, нерви, розчарування: чернівчанин чекає 5 років, аби заїхати у придбану квартиру

80-річний чернівчанин 5 років чекає на введення будинку в експлуатацію.

Чернівчанин Василь Фуга вже декілька років позивається до судів через довгобуд на вулиці Головній 275-Ж. У жовтні 2015-го чоловік придбав на етапі будівництва 2-кімнатну квартиру у будівельній компанії «Рембудсервіс-Інвест». Згідно з договором, запланований термін здачі будинку в експлуатацію був призначений на IV квартал 2016 року. Та забудовник не виконав своїх зобов’язань перед інвесторами навіть до 2020.

«Ми шукали бюджетну квартиру для дочок. Тоді, 2015 року, побачив у газеті для оголошень рекламу про продаж квартир на етапі будівництва. Вартість квадратного метра — 7 тисяч гривень. Поїхав у офіс фірми, дізнався деталі. Сам директор підтвердив, що все законно і що менш, ніж через два роки, будинок здадуть в експлуатацію. Я уклав договір, а через банк проплатив всю суму. Проте минуло 2 роки, а як були лише 3 поверхи, так і залишилися. Запитую, чому не будують? Відповідають: «Усе буде добре, все зробимо». Обіцяли — брехали. Почав позиватися до судів. Але договір укладено дуже хитро. Вказано не точну дату введення в експлуатацію, а заплановану. Так і не добився правди. І немає відповідальности за недотримання зобов’язань перед інвестором. Маю вагон листів, відповідей. Ні поліція, ні прокуратура – ніхто немає впливу», — розповідає інвестор Василь Фуга.

«У процесі ходіння по всіх інстанціях дізнався, що забудовник і попередні будинки не здавав відповідально в експлуатацію. Щодо нашого будинку, то не були розроблені проєкти з підключення газу, води. Досі у будинку немає ліфта. Ми – всі інвестори – встановили самі за додаткові кошти вікна і двері. Проте у мене робітники підрядника забрали ключі, і зайти у квартиру я не можу. Сказали, що каналізацію мають робити, а тепер не повертають ключі. І все через те, що я позивався у суди. Така помста. За що такі знущання? За те, що я відстоюю власне право на квартиру, яку оплатив?» – зі сльозами на очах запитує пан Василь.

Директор Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради Микола Собко розповів, що ТОВ «Рембудсервіс-Інвест» звернувся із заявою 2012 року, щоб отримати містобудівні умови та обмеження на нове будівництво за адресою: вул. Головна, 275-Ж.

Фото Чернівецький промінь

«Земельна ділянка становить 0,792 гектара. На той час забудовник подавав договір оренди на цю земельну ділянку, укладений від 2003 року. На підставі тодішнього законодавства рішенням виконавчого комітету від 23.10.2012 р. було надано містобудівні умови та обмеження за відповідною заявою. Загалом містобудівні умови заявнику були видані 19.11.2012 року», – повідомив Микола Собко.

Посадовець пояснив хід справи: заявник отримав містобудівні умови для подальшого проєктування, проходження експертизи та отримання дозволу на початок роботи від Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю.

«Договірні зобов’язання є між забудовником та інвесторами. І Департамент не має впливу на їхні договори. Інвестори можуть звернутися до суду щодо невиконання договірних зобов’язань забудовником, із яким уклали договір», — зазначає Микола Собко.

Фото АСС

Заступниця начальника Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Чернівецької міської ради Наталя Сірман своєю чергою розповідає:

«Більше року тому ми проводили позапланову перевірку на будівництві цього будинку. Тоді до нас звернулася СБУ, мовляв, будують із порушеннями. За результатами перевірки встановили низку порушень із боку забудовника.
Одне з основних – відсутність належним чином розробленої проєктної документації з усіма мережами, інженерним забезпеченням. А це є підставою вважати об’єкт самочинним будівництвом. Тож ми притягнули підприємство до відповідальности і скасували декларацію на початок будівельних робіт. «Рембудсервіс-Інвест», не погоджуючись із нашими діями, звернувся до суду. Тоді ми перевіряли два будинки – Ж й Е. Конкретно щодо Ж ми наклали 4 штрафних санкції, 3 з яких відстояли у суді, зокрема скасування декларації реєстрації. Одну забудовник оскаржив, але ми подали апеляцію, тому що вважаємо, що правда наша на 100%. Забудовник також подав апеляцію на рішення першої інстанції щодо штрафних санкцій і наказу про скасування декларації на початок будівельних робіт. Тож зараз забудовник не має документа, який надає йому право на виконання цих робіт».

Що в цьому випадку робити інвесторам 

За словами Наталії Сірман, Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю неодноразово повідомляла про недобросовісність цього забудовника.

«Забудовник так само добудовував будинок на Руській, 235, що потім люди на свої кошти вікна вставляли. Тоді, ще 2015-го чи 2016-го, за декларативним принципом вони здали будинок в експлуатацію, а інвестори фактично добудовували той дім. Укладаючи договори з таким забудовником, насамперед треба було з’ясовувати історію фірми, консультуватися, дізнатися про довгобуд.
Місто не впливає на договірні зобов’язання, які укладають інвестори із забудовником. Тобто, це є невиконання договірних відносин, які вирішують у суді. Людина, інвестуючи кошти, повинна розуміти ризики, тому треба дізнаватися про надійність і відповідальність забудовника. Я нікому не радила би купувати там квартири. Наразі ми судимося. «Рембудсервіс-Інвест» оскаржує наші дії, а ми відстоюємо власну правоту. Хоча всього-на-всього їм потрібно зробити належну проєктну документацію, пройти її експертизу, отримати дозвіл і продовжити виконання будівельних робіт. Замість цього забудовник судиться. І судиться не лише з Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю, а й з іншими інстанціями. Тому що вважає, що має рацію, хоча порушує всі норм
и», – каже Наталя Сірман.

У коментарі «Шпальті» директор ТОВ «Рембудсервіс-Інвест» Василь Димед повідомив, що будинок готовий, а коли здадуть в експлуатацію, залежить від газівників. Точної дати, навіть орієнтовно, не назвав.

«Будинок готовий. Люди повним ходом роблять ремонт. Є вже абсолютно відремонтовані квартири – космос! Тобто, хто хоче, той робить», – повідомив Василь Димед.

«Чому будинок не зданий? На момент, коли оформляли документацію, планували автономне, поквартирне газове опалення.
А потім, в один момент, десь два роки тому, заборонили в багатоквартирні будинки й у все, що більше 300 квадратних метрів, подавати газ. От хтось узяв і заборонив. Реформатори, не реформатори – заборонили і все! Це була загальна проблема в Україні. Всі багатоквартирні будинки бац — і залишилися без газу. Цю дурну заборону скасували. З першого червня цього року вона скасована. Щойно це сталося, ми виготовили проєкт газифікації, уклали договір із відповідною структурою на облаштування робіт із газифікації будинку. Тільки виконають роботи з газифікації, ми подамо документи на введення будинку в експлуатацію. От і все. А те, що хтось ходить судами… Ну, є хворі люди. Хоче людина ходити судами, хай собі ходить. До речі, інвестор не розповів про свої успіхи в судах?»

На запитання директора відповідаємо, що інвестор успіху не має. Оскільки в договорі, який вони підписали із забудовником, немає точної дати введення будинку в експлуатацію.

«Тому що є об’єктивні обставини! Якщо немає дозволу на газ, а будинок запроєктований на газ, суд не може змусити провести його! Але це питання на державному рівні вирішилося, а в його голові не вирішилося. Проблеми немає. Те, що було, вирішилося. І тепер ми робимо все, щоб найближчим часом провести газ», — каже директор ТОВ «Рембудсервіс-Інвест» Василь Димед.

На запитання, коли будинок планують ввести в експлуатацію, Василь Димед відповів, що «це цілком залежить від газівників».

«Проєкт у нас є. Пройшов всі дозволи, експертизи, перевірки, допуски. І наразі бригада газівників вивчає цей проєкт. Але коли вони зроблять, сказати не можу. Вони монополісти: як зроблять, так воно й буде. Я не можу цей проєкт ні прискорити, ні відстрочити. Проте проведенню ремонтних робіт у квартирі це ніяк не перешкоджає. Газ проводять лише на кухню».

За словами чернівчанина Василя Фуга, забудовник не пускає його до купленої квартири проводити ремонт. Директор ТОВ «Рембудсервіс-Інвест» порадив інвестору діяти згідно з договором, який той укладав.

«35 людей ремонти роблять і деякі вже їх завершили. Але люди вчиняли і згідно з договором, і по-людськи. По-буковинськи, як має бути. А договір наш не суперечить чинному законодавству», – запевнив Василь Димед.

Ця історія вчергове доводить: охочим купити квадратні метри за ласими цінами у ще незбудованих квартирах варто перевіряти забудовника, з яким планує мати справу. А перш ніж підписувати договір, треба проконсультуватися з компетентним юристом. А поки 80-річному інвесторові Василю Фузі залишається сподіватися, що забудовник виконає взяті на себе зобов’язання і завершить усі необхідні документальні та будівельні роботи.

Фото Альона Чорна

 

Коментарі