Афіша, Новини

Історичний контекст як натхнення: у Чернівцях відбудеться інтернаціональна мистецька резиденція

Особливе значення у резиденції відіграє річка Прут, звуки якої інтегрують у музичну композицію.

З 3 до 13 вересня у Чернівцях лунатимуть «Звуки Прута». Це мистецька резиденція, під час якої українські, румунські та австрійські саундмитці створюватимуть музичну композицію з польових записів, натхненну антропологічними дослідженнями та звуковими пейзажами району річки Прут у Чернівцях.

Проєкт реалізовує DZESTRA за підтримки Програми ґрантів НВСЕ та Австрійського культурного форуму у Києві.

«Група українських, румунських та австрійських саундартистів та артисток працюватимуть разом упродовж 10 днів у Чернівцях та онлайн. Запису звуків та студійній роботі передуватимуть зустрічі з місцевими експертами – дослідниками історичного, урбаністичного та культурологічного значення ріки для міського середовища. Резиденти та резидентки вивчатимуть контекст Прута і створять музичну роботу, що буде представлена наприкінці проєкту широкій авдиторії»,розповідають організатори.

На проміжних етапах резиденції проводитимуть відкриті демонстрації робочого процесу для студентів, музикантів та всіх зацікавлених.

«Упродовж останніх декількох століть Чернівці входили до складу чотирьох різних країн: Австро-Угорщини, Румунії, СРСР та незалежної України. Ріка змінювала свою роль у місті в кожній новій епосі: у різний час на її берегах розміщувалися промислові, інфраструктурні та рекреаційні об’єкти, які створювали стійкі асоціації та наративи для кожного покоління чернівчан. Проте, як і кожна річка, Прут не належить лише одному місту, він тече далі, перетинаючи кордони», — кажуть у  DZESTRA.

Проєкт враховує широкий спектр метафоричного і географічного значення ріки, яка є одночасно постійним потоком, перетином кордонів, стабільним контуром на карті з рухомими межами країн.

Резиденція створює простір для обміну особистим сприйняттям історії регіону в міжнародній команді та використовує цей процес як джерело натхнення.

Музична композиція буде створена з учасниками та учасницями:

– Анамарія Правіченку (м. Бухарест, Румунія);

– Анна Хвиль (м. Київ, Україна);

– Фабіан Хольцінгер aka Abby Lee Tee (м. Лінц, Австрія);

– Ніка Зенова / Diser Tape (м. Київ, Україна);

– Андрій Кириченко (м. Київ, Україна).

 

Коментарі