Новини

Громадські туалети Токіо ламають стереотипи: який вигляд мають вбиральні у столиці Японії

16 архітектурних команд Японії об’єднали зусилля, аби створити низку громадських вбиралень, які дивують своїм виглядом та доступні кожному.

Аби зламати стереотипи про громадські вбиральні, архітектори створили проєкти туалетів для Токіо. До них — Tokyo Toilet — долучилися 16 архітектурних команд. Усі створені будівлі інклюзивні – 17 споруд доступні для кожного, незалежно від віку, гендеру чи стану здоров’я, пише Designboom.

Громадська вбиральня з 15 стін від Масамічі Катаяма (Masamichi Katayama) в парку Ебісу розділена на 3 простори – для чоловіків, жінок та усіх.

«Туалет-кальмар» від володаря Прітцкерівської премії Фуміхіко Макі (Fumihiko Maki) має напівпрозорі стіни. Архітектор вирішив поєднати будівлю вбиральні з павільйоном для відпочинку в парку біля дитячого майданчика.

Архітектор Шігеру Бан (Shigeru Ban) для проєкту Tokyo Toilet створив дві громадські вбиральні біля парку. Стіни будівель залишаються прозорими, поки до них хтось не зайде. Головними пріоритетами для архітектора були чистота та безпека.

Червоний туалет від Нао Тамура (Nao Tamura) надихнувся японською традицією загортання подарунків. Будівлю вписали на компактній трикутній ділянці біля зупинки громадського транспорту.

Раніше журналісти «Шпальти» перевірили стан та модернізацію громадських вбиралень у Чернівцях та дізналися, чи варто чекати модульних туалетів.

Коментарі