Новини

Україна посіла перше місце у рейтингу прозорости публічних закупівель

Загалом до рейтингу входять 39 країн світу.

Фото Unsplash.com

Україна очолила рейтинг прозорости публічних закупівель, його розраховує Грузинський інститут з розвитку свободи інформації. 

Рейтинг досліджує та оцінює законодавство держзакупівель та прозорість процесів під час тендерів.

Про це повідомили на сайті інституту.

Там оцінюють публічні закупівлі держав за 64 показниками та на різних етапах. Зокрема перевіряють доступність інформації про майбутні закупівлі, підготовку до них, рівень втручання держави в конкуренцію на ринку.

На тендерному етапі оцінюють усі кроки — від оголошення закупівлі до публікації рішення про визначення переможця, разом із його оскарженням. Так, аналітики досліджують повноту тендерної документації, відкритість інформації про зміни в ній, пропозиції учасників та обрання переможця. 

На післятендерній стадії оцінювали рівень доступу до укладених договорів, формат оприлюднених даних тощо.

Загалом до рейтингу входять 39 країн світу.

А Україна цьогоріч набрала 97,05 балів зі 100. Друге та третє місце посіли Молдова (92,81) і Колумбія (91,77). Найгірший показник прозорости закупівель у Таджикистані — 37,88 бала.

Дослідження проводили за методологією і стандартами Європейського банку реконструкції та розвитку, Світової організації торгівлі, Організації економічного співробітництва та розвитку, відповідної директиви ЄС та стандартами відкритих даних договорів.

 

Коментарі