Аналітика

Туалетний квест по-чернівецьки: куди бігти, якщо закортить

Про стан та модернізацію громадських вбиралень у Чернівцях та чи варто чекати модульних туалетів.

Громадська вбиральня на площі Філармонії

Напевно, кожен потрапляв до такої незручної ситуації, коли, прогулюючись містом або ідучи у справах, раптом закортіло в туалет. Рішенням мали б стати громадські вбиральні. Однак їх пошуки часто перетворюються на квест, а для маломобільних людей – взагалі на нездійсненну місію.

Доступність вбиралень для маломобільних людей

2018 року місцева активістка та голова ГО «ЧТІ «Мрія» Любов Свіріденко стала ініціаторкою петиції щодо облаштування громадських вбиралень, зокрема і для маломобільних верств населення.

«Я ініціювала цю петицію, оскільки на інвалідному візку неможливо потрапити в жоден із наявних громадських туалетів міста. Установлені рейкові пандуси не відповідають ніяким вимогам. Кут нахилу настільки різкий, що користуватися ними небезпечно», — розповідає активістка.

Голова ГО «ЧТІ «Мрія» Любов Свіріденко

Окрім модернізації наявних, петиція передбачала встановлення двох модульних вбиралень «у місцях масового скупчення людей», ідеться у повідомленні на сайті міської ради.

Заступник голови Департаменту ЖКГ Олег Пилип’як у коментарі «Шпальті» повідомив, що у рамках проєкту «Комфортне місто» зремонтували  громадські вбиральні на вулицях Перемоги, 5 та Йосипа Главки, 15. Крім них, на балансі Департаменту є ще туалет на Заводській, 15.

«Усі ці вбиральні фінансують із бюджету міста, і вони є безкоштовними. Інші перебувають на самофінансуванні підприємців, які їх орендують. Вони і відповідають за утримання вбиралень у належному стані та їх модернізацію», — зауважив чиновник.

На уточнення щодо доступности цих вбиралень для маломобільних людей, представник ЖКГ заявив, що переобладнати їх неможливо, адже вони розташовані здебільшого у підвальних приміщеннях. Єдиним дієвим вирішенням проблеми, на його думку, є вбиральні модульного типу. Однак найближчим часом їх появи чекати не варто. За словами Пилип’яка, коштів на встановлення туалетів у бюджеті міста немає, а у тій економічній ситуації, що склалася, додатково виділяти не планують.

У міській раді скаржаться на високу ціну модульних туалетів. Там зазначають, що чиновники розглядають інші варіанти, зокрема йдуть консультації щодо облаштування громадських вбиралень у приміщеннях, де дотримання всіх норм щодо доступности є можливим. Проте коли це станеться, невідомо. Розповідає Любов Свіріденко, яка з 2019 року на громадських засадах працює радницею міського голови у питаннях доступности та соціальної політики міста.

Вбиральні в центрі

Поки розмови у владних кабінетах тривають, незручна ситуація, в якій може опинитися кожен, залишається невирішеною. Де у центрі Чернівців можна піти у вбиральню? Ви можете спробувати попроситися до туалету в кафе чи ресторан, адже, за рекомендацією міської ради, заклади харчування, державні і комунальні установи повинні забезпечувати вільний доступ громадян до вбиралень. Якщо ж ви соромитеся або не хочете вступати в полеміку з працівниками, то можна скористатися послугами громадських туалетів на Соборній, площі Філармонії та на вулиці Руській, 1.

Громадська вбиральня на Соборній площі

Туалет на Соборній площі розташований біля зупинки громадського транспорту. Про його розташування інформує табличка «WC» над пластиковим дашком. Сходи, що ведуть всередину, дуже стрімкі та вузькі. На вході вас чекатиме працівниця, яка попросить сплатити 5 гривень за послуги. Площа приміщення невелика, кабінки прикривають старі дерев’яні дверцята.

Дерев’яні двері кабінки у вбиральні на Соборній площі

Є один рукомийник, але щоб скористатися ним, жінкам доведеться пройти повз чоловічі кабінки. Про доступність цієї вбиральні для маломобільних людей не може бути й мови, та й узагалі приміщення потребує модернізації.

Табличка на вулиці Руській вказує, де знайти туалет

Туалет на вулиці Руській знайти набагато складніше, адже він у дворі, заїзд до якого перегороджений шлагбаумом. Куди йти, вам підкаже табличка, яку можна побачити ще з Центральної площі. Сходи до цієї вбиральні значно ширші, навіть є небезпечна для життя імітація пандуса. Однак потрапити всередину нам не вдалося: ворота перед сходами були зачиненими, хоча відчинені двері вказували на те, що туалет працює.

Зачинені ворота громадської вбиральні на Руській,1

Вбиральня на площі Філармонії впадає в око завдяки двом великим латинським літерам «WC». Сходи, що ведуть до туалету, прикрашені вазонами, але це ніяк не допоможе тому сміливцеві, який ризикне спуститися ними на інвалідному візку. Пандус тут також радше про людське око.

Сходи вбиральні на площі Філармонії

Приміщення туалету має досить непоганий вигляд: пластикові двері, рукомийники та сантехніка в хорошому стані. За послуги вбиральні пані в коридорі попросить 4 гривні. Незрозумілим залишається лише одне: чому під час модернізації оминули проблему доступности для людей у візках.

Приміщення вбиральні

Альтернативою може стати вбиральня у приміщенні кінотеатру «Чернівці». Послугу можна оплатити на касі. Варто зауважити, що туалет тут також розташований у підвальному приміщенні, тому маломобільні особи скористатися ним не зможуть.

Модернізовані вбиральні на балансі Департаменту ЖКГ

Безкоштовні вбиральні, які обслуговують за рахунок бюджету міста, розташовані далеко від центру. Туалет на вулиці Главки, 15 стане в пригоді хіба відвідувачам парку імені Юрія Федьковича. Ззовні важко помітити сліди «модернізації», про яку розповідають у міській раді, як, власне, і всередині.

Муніципальна вбиральня на вулиці Главки

Продовжуючи тему інтер’єру, варто зазначити, що у дизайні дещо бракує приватности. Хоча, можливо, архітектор надихався традиціями древнього Риму, де громадські клозети ставали імпровізованими майданчиками для дискусій аристократів.

Інтер’єр вбиральні на вулиці Главки

Щоб знайти громадську вбиральню на вулиці Заводській, 15 навігатора та вміння добре орієнтуватися на місцевості може не вистачити. Дістатися до туалету нам допомогли діти місцевих мешканців, які задля такої місії пожертвували ласуванням малини. Побачивши фасад вбиральні, можна зрозуміти, чому вона настільки добре захована від очей чернівчан.

Громадська вбиральня на вулиці Заводській, 15

Пластикове вікно, ймовірно, стало частиною «модернізації» в рамках проєкту «Комфортне місто». Щоб зайти до туалету, потрібно зібратися з думками та затамувати подих. Розкидане на підлозі сміття свідчить, що хтось усе ж використовує приміщення за його цільовим призначенням. Крім того, дехто вирішив надати йому ще одну функцію, перетворивши стіни на дошку нецензурних оголошень.

Фасад вбиральні руйнується

Такі різні туалети в парку Шевченка

Одне з найпопулярніших місць для прогулянок у Чернівцях – Центральний парк культури і відпочинку імені Т.Г. Шевченка. На його території розташовані три вбиральні. Ніби і не мало, але для того, щоб отримати повну картину, треба оцінювати якість, а не кількість. Вбиральня, що за сумісництвом слугує додатковим входом до парку з боку автостанції на вулиці Садовій, може відбити бажання пройтися зеленими алеями.
Якщо вам доводилося чути в парку шансон, то цілком імовірно, що ви проходили біля туалету позаду кафе «Літо». Визначальною ознакою цієї вбиральні є повітряна кулька у вигляді Маші з російського мультсеріалу «Маша і Ведмідь», що висить під дахом, і, ніби страж, пильним поглядом впивається у відвідувачів. Загалом туалет у задовільному стані, проте з доступністю для маломобільних також не склалося.

Туалет позаду літнього залу у Центральному парку міста

Якщо, крім послуг вбиральні, ви хочете пережити культурний шок, то можете скористатися туалетом у центрі парку. Садові гноми на вулиці, дерев’яні сувенірні вироби біля входу, посіпака на офісному кріслі поряд із вишиваними рушниками та збірками українських пісень, ще далі – радянська шафа з вініловими платівками. На стінах точиться непримирима війна за місце між дивакуватими картинами та рекламними постерами, а за цим усім, мов закордонні наглядачі, спостерігають порожні бляшанки з-під імпортного пива.

Біля громадської вбиральні у парку ім. Шевченка стоять іграшки та садові гноми

Весь цей кіч нагадує провінційний блошиний ринок. Попри все, вбиральня справно виконує свою основну функцію. Пані, що стежить за чистотою в туалеті, стверджує, що працює тут уже майже 50 років. Каже, що туалетом користувалися і маломобільні люди. Заїхати до вбиральні на візку можливо, проте двері до кабінки досить вузькі, тому до зручности є запитання.

Приміщення туалету – знахідка любителів блошиних ринків

Чому у Чернівцях досі немає модульних вбиралень?

Попри потуги проєкту «Комфортне місто», в рейтингу комфортности українських міст за версією журналу «Фокус» Чернівці зайняли минулого року лише 20 місце із 22. Основні нарікання – на інфраструктуру та низьку заробітну плату. Своєю чергою Івано-Франківськ в тижневику охрестили містом для прогресивно-комфортного життя. Свої враження про місто описав журналіст Василь Вовк. Його здивувала наявність у центрі міста просторих модульних вбиралень, які працюють цілодобово, без вахтерів та є доступними для маломобільних людей.

Модульна громадська вбиральня в Івано-Франківську

Журналіст пише, що владі Чернівців не вистачає бажання раціонально використовувати наявні ресурси. Про відсутність політичної волі до змін говорить і наша співрозмовниця Любов Свіріденко. Вона не вірить, що у теперішнього керівництва вдасться змінити ситуацію з вбиральнями в місті. Тож нам залишається тільки чекати, коли це питання знову буде на часі.

Порожні бляшанки та пляшки у приміщенні вбиральні в парку Шевченка

“Дитячий куточок” у вбиральні

Садові гноми та іграшки — також частина експозиції

Сантехніка у вбиральні потребує модернізації

Туалет на вулиці Заводській, 15 схований у хащах

Приміщення туалету не змінилося ще з часів його побудови

Фото Олексій Яковійчук

Коментарі