Новини

Втратити ще один громадський простір: що відбувається довкола скверу Палацу дітей та юнацтва у Чернівцях

Керівництво закладу має побоювання, що власники сусіднього ресторану привласнять шматок скверу, який належить громаді міста, та встановлять там літні майданчики.

У вівторок, 4 серпня, у фейсбуку громадська діячка, журналістка Оксана Драчковська опублікувала допис про загрозу захоплення громадського простору у Чернівцях. Йдеться про будівлю за адресою вул. Шептицького, 10, де зараз розташований міський палац дітей та юнацтва, та зокрема сквер у центрі міста.

«…Із сусідньої будівлі (в народі її називають просто “Інтергал Буд”) почалася експансія. Чинить її розташований у підвалі ресторан. Спочатку там на місці вікна почали пробивати двері, а тепер, під прикриттям чорної плівки, щось будується. Крім того, заклад вивів у парк потужні витяжки. Не можу передати тут звук, який вони видають, але це можна порівняти з роботою якогось виробничого цеху. Щоб потрапляти за потреби на територію парку, люди скромно поставили драбинку) Хвіртку з Руської не ламали – вже спасибі)», — написала Оксана Драчковська.

Заступник директора з адміністративно-господарчої роботи Чернівецького міського палацу дітей та юнацтва Андрій Книш теж розповів «Шпальті» про ймовірне захоплення рестораном території та облаштування виходу з нього у сквер. Чернівецький палац та сквер підпорядковані управлінню освіти Чернівецької міської ради.

«Будівельні роботи біля свого закладу ресторан розпочав у п’ятницю, 30 липня. Як мені відомо, у них є дозвіл на виконання земляних робіт і належним чином погоджений ордер, але річ у тім, що ті роботи, які вони маскують під гідроізоляційні, є облаштуванням виходу на територію закладу позашкільної освіти, можливо, для того, аби влаштувати тут літній майданчик при ресторані. А закон України не дозволяє розпиття спиртних напоїв та присутність таких закладів на території навчальних закладів», — каже Андрій Книш.

Він розповів, що звертався у різні інстанції щодо облаштування мереж та земляних робіт із боку ресторану, однак наразі це не дало результатів.

Також він зазначив, що 4 серпня викликав аварійну газову службу, оскільки газова труба, яка примикає до території, що у користуванні навчального закладу, встановлена з порушенням норм — обвішена кабелями, зокрема й силовими.

Крім того, Андрій Книш каже, що він і раніше порушував питання щодо індустріалізації з комунікаціями поряд зі сквером, які гучно працюють, із невідповідними запахами, крім того, вони небезпечні для дітей.

Чотири виклики поліції наразі не дали результату. 

«Патрульні приїхали на виклик, але сказали, що вони не вирішують це питання, тож обіцяли передати документи у відповідні служби. Тому я прошу зупинити тут роботи до розгляду ситуації й офіційних пояснень, що тут відбувається, які плани в орендарів, і прошу занотувати ці офіційні пояснення щодо подальшої долі цих робіт. Адже устаткування тут уже два місяці і щоразу його стає більше», — каже Андрій Книш.

Наразі адміністрація Палацу готує лист у юридичний відділ Чернівецької міської ради з проханням втрутитися в ситуацію і надати юридичну оцінку діям орендаря.

Керівниця студії дизайну при міському палаці дітей та юнацтва Світлана Крачило розповіла, що у сквері активно працюють літні дитячі шкільні табори, тут збирають дітей з усіх шкіл міста, також проводять гуртки в теплу пору театр юних чернівчан тощо. Тому такі дії ресторану неприпустимі. 

«Оскільки сквер розташований у центрі міста, він може функціонувати як громадський простір. Ми маємо студентські проєкти щодо його облаштування, які не потребують великих коштів для втілення. Давно хочемо обладнати сквер, але немає підтримки від міської ради, громади, тому сподівалися на бюджет участи. Наприклад, цього року на ремонтні роботи в закладі міська рада виділила мізер, тому до ремонту та утримання палацу долучалися працівники закладу», — каже Світлана Крачило.

Ескізний проєкт реконструкції скверу

Заступник директора з адміністративно-господарської роботи міського палацу дітей та юнацтва каже, що адміністрація закладу ще раніше зібрала матеріали для подачі на бюджет участи щодо облаштування простору (у сквері). Але цього року конкурс не відбувся.

«Запланована можливість гуртківців проводити заняття на території парку, зокрема і відкриті. Це громадський простір Чернівців, тож громада міста може тут брати участь у різноманітних заходах. У нас тут їх організовують не лише гуртківці палацу, а й інші гуртки та студії.
Тут проводять екскурсії, адже цей парк належить до архітектурної пам’ятки. Тому впевнений, що такі речі з індустріальними шумами тут неможливі, аби зберегти те середовище, яке є», — каже Андрій Книш.

Фото надане С. Крачило

Уже наступного дня, 5 серпня, зібралася комісія з конфліктної ситуації щодо спроби захоплення землі та облаштування виходу в сквер міського палацу дітей та юнацтва.

Як зазначила начальниця відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради Олена Пушкова, ухвалили рішення утворити робочу групу, завданням якої буде вивчення всіх конфліктних ситуацій та підготовка пропозицій для їх вирішення.

Як повідомив «Шпальті» керівник проєкту Чернівецького відділення ДП «Інтергал-Буд» Олег Сіцінський, фірма не претендує на територію парку, а роботи виконують на власній землі.

«Ми як власники будинку дали дозвіл орендарям приміщення зробити технічний вихід для обслуговування мереж, які розміщені на будівлі власника “Інтергал-буд” з боку парку. Ніякого захоплення території немає і не може бути. Там є два метри нашої землі для обслуговування. Ніхто нічого не будує, нам не потрібна територія парку. Наразі створена комісія, і за її підсумками будемо знати, як рухатися далі», — розповів Олег Сіцінський.

Також він зазначив, що власники приміщення зобов’язали орендарів зробити огорожу довкола мереж, аби туди не могли потрапити діти. Ці робити виконають після висновків комісії, яка визначить, який повинен бути паркан чи огорожа. 

«Літні майданчики встановлювати там не плануємо, адже для цього потрібні відповідні погодження. Наскільки мені відомо, орендарі мають бажання отримати дозвіл на облаштування літніх майданчиків у сквері. Бо сквер потребує реконструкції, і вони готові взяти на себе витрати з його облаштування, створити там зону для відпочинку дітей. Але, знову ж, без відповідних погоджень там нічого робити не будуть. Хоча той сквер потребує уваги, бо у центрі міста немає зон відпочинку для дітей», — каже власник приміщення.

Фото надане С. Крачило

Фото Ігоря Волощука

Коментарі