Новини

У Чернівцях патрульна поліція перевірила, чи дотримуються чернівчани правил вигулу собак

Усім господарям чотирилапих захисники закону дарували рішення міської ради про «Правила утримання домашніх тварин», аби ті не забували про них та не нехтували.

6 серпня управління патрульної поліції у Чернівецькій області влаштували прогулянку Центральним парком імені Тараса Шевченка, аби виявити порушників правил вигулу домашніх тварин.

Під час акції патрульні у парку зверталися до власників собак, які прогулювалися зі своїми улюбленцями, та робили їм зауваження, якщо ті здійснювали прогулянку без повідка, не прибирали за своїми чотирилапими чи не мали при собі необхідних речей для прогулянки.

«Порядним» господарям, які вигулювали своїх домашніх улюбленців за правилами, дякували за дотримання закону та роздавали як пам’ятку рішення міської ради «Про равила утримання домашніх тварин».

Власники собак реагували на поліціянтів стримано, проте деякі відмовлялися вислухати зауваження повністю та зникали з поля зору ще до того, як правоохоронці вручали їм пам’ятку.

Разом із правоохоронцями до рейду долучився директор Центру стерилізації тварин Артем Жук. Він спілкувався з деякими господарями, відповідав на їхні запитання та зауваження щодо облаштування території парку для прогулянок із домашніми тваринами.

«Я жила у багатьох містах за кордоном. Там чітко позначені місця, де можна бути з песиками, а де — ні, — каже одна з містянок. — Тут же на вході є вивіска «Вигул собак заборонений». То ми щось порушуємо чи ні?».

 

Артем Жук пояснив, що за законодавством вигул та прогулянка мають різні значення. Вигул передбачає, що собака пересувається на певній території без нашийника. Це дозволено лише на спеціалізованих ділянках. Прогулянку ж можна здійснювати в інших громадських місцях, але за дотриманням певних умов:

«Собака обов’язково повинна бути на повідку залежно від породи (бійцівські породи мають бути на короткому та з намордником, а ті, які такими не є, — на довгому без намордника). Господар повинен мати жетон та пакети, аби прибрати за песиком. Це можна було б пояснити і на табличці при вході в парк, але політика парку така, що вони не хочуть бачити тут власників собак узагалі».

У результаті рейду чернівецькі поліціянти не виписали жодного штрафу за недотримання правил утримання домашніх тварин, бо це не було метою прогулянки. Насправді вони хотіли перевірити, чи законослухняні чернівчани, та провести профілактичні бесіди з порушниками.

Таких виявилося небагато. За словами правоохоронців, вони здивовані, бо більшість містян дотримуються всіх настанов, а ті, хто виконує їх неповністю, не порушують основних та обіцяють виправитися.

Такі рейди поліціянти планують проводити щотижня у місцях, не дозволених для вигулу домашніх улюбленців.

 

Коментарі