Новини

Кав’ярня, книгарня і банк: чернівчанам показали, який вигляд матиме приміщення «Української книги» після ремонту

60% площі займатимуть книги, з них одна частина безкоштовна, іншу продаватимуть. На другому поверсі організують мистецький простір.

7 липня у Чернівецькій міській раді презентували проєкт закладу, що з’явиться у приміщенні «Української книги». Орендарі продемонстрували ескізи і попросили чернівчан вносити свої пропозиції щодо приміщення. За задумом змінять назву і вигляд приміщення — це буде «Міська кав’ярня “Literaturbank”».

Представник ГО «Інститут розвитку міста Чернівців», адвокат Олексій Гелетка запевнив, що не зміниться профіль діяльности. Це буде культурно-мистецький простір із профільним напрямком на літературу.

«Договір оренди надавали для культурно-мистецького центру. І там не з’явиться наливайка, про що говорять у соцмережах. Жодного алкоголю там не продаватимуть. Ми хочемо втілити у життя сучасний об’єкт, де розповсюджуватимуть (купуватимуть та обмінюватимуться) книги. Це буде певний культурний простір, об’єкт для спілкування», — зазначив Олексій Гелетка.

На першому поверсі буде кав’ярня зі столиками. Збоку поставлять стелаж висотою в 3-4 метри з книгами. За допомогою спеціальної пересувної драбини їх можна буде знімати. При цьому нижня частина буде виділена під буккросинг, а верхня — для продажу.

Архітектор залишив вітражну драбину, якою підніматимуться на другий поверх. Там — простір для проведення культурних заходів: презентацій книг, літературних читань, музичних вечорів тощо.

Громадськість запевнили, що 60% площі у закладі будуть займати книги. За словами Олексія Гелетки, ремонтні роботи, можливо, розпочнуть уже з наступного тижня, втім, ще невідомо приблизний термін їхнього завершення.

Причина цьому — проблеми зі станом приміщення, стінами, мережами та підвалом, який виявили під час дослідження будівлі. Останній, за словами юриста, закладено цеглою ще в радянські часи, що призводить до руйнування стін через вологу.

Крім того, на запитання активістки Оксани Драчковської щодо доступности майбутнього закладу для маломобільних груп населення юристи відповіли так:

«Ми зробимо все можливе, але не обіцяємо, що зможемо зорганізувати туалет для людей з інвалідністю через крихітні приміщення всередині майбутньої кав’ярні, які неможливо розширити. Враховуючи, що читання та інші події відбуватимуться на другому поверсі, то ми встановили проєктор і камери. Це дозволить людям чути й бачити все, що відбувається, перебуваючи на першому поверсі».

 

 

 

Коментарі