Новини

Мінерали, підземні озера та кристали: дві буковинські печери ввійшли до переліку найдивовижніших місць України

До топу ввійшли також печери Тернопільщини та Хмельниччини.

Фото Unsplash.com

Добірку найдивовижніших печер України, які варто побачити, створив Укрінформ.

«Під час літньої спеки завжди хочеться знайти прохолодне місце, де можна відпочити. Проте, крім відпочинку, хочеться побачити і цікаві місця. В Україні дуже багато туристичних місць, які варто відвідати».

Так, до переліку найгарніших печер потрапили й дві буковинські: Попелюшка, що на Дністровщині, та Скитська, яка розташована у Заставнівському районі.

  • Попелюшка

Печера з казковою назвою частково розміщена й на території Молдови. Вхід до неї у селі Подвірному Новоселицького району.

Утворення простягається на 90 кілометрів і посідає 8-ме місце в рейтингу найбільших печер світу. Вона розширяється на три рівні: так, мандрівники можуть побачити величезні галереї, підземні озера та фігури з кристалів. Заради туристів печеру прикрасили фігурами з глини, зокрема тут можна побачити фігурку самої Попелюшки.

Відкрили це місце у 1977 році. Спочатку спелеологи не наважувалися досліджувати печеру, оскільки вхід у неї був дуже брудним — звідси і назва. Однак потім печеру затопило водою, і перед дослідниками відкрилися величезні підземні галереї. Тут знайшли величезні зали, незвичний склад повітря та мінерали, походження яких швидше асоціюється з океанськими западинами.

  • Скитська

Печера розташована у Чернівецькій області на околиці села Звенячина і загалу відома під назвою Гострі Говди.

Довжина її ходів перевищує 3,5 кілометрів, які здебільшого нагадують тріщини. Їхня висота коливається від 3 до 5 метрів, а ширина – всього 1-2 метри.

Серед туристів різноманітні ходи печери вже отримали оригінальні назви: тут є закручений лаз «Спіраль», найважче місце — це «Духовка», популярні ходи «Кончіта», «Горло» та безліч інших. 

Головна визначна пам’ятка Скитської печери – гіпсові кристали, різноманітні за формою та відтінками. Але Кришталеву залу називають найкрасивішим місцем печери.

Фото Укрінформ

До топу ввійшли також печери Тернопільщини та Хмельниччини.

Аби дізнатися більше про найдивовижніші яскині, тисніть сюди.

Коментарі