Новини

В омбудсменки відреагували на законопроєкт чернівецьких нардепів про «пропаганду гомосексуалізму та трансгендеризму»

Законопроєкт суперечить міжнародним зобов’язанням України у сфері забезпечення рівности прав і свобод та боротьби з ксенофобією та нетерпимістю.


Законопроєкт, яким двоє народних обранців із Чернівецької области Георгій Мазурашу та Олена Лис хочуть запровадити відповідальність «за пропаганду гомосексуалізму та трансгендеризму», не відповідає конституційним нормам і міжнародним правовим стандартам у сфері прав людини. Зокрема пропонований документ дискримінує представників ЛГБТІК-спільноти та порушує їхні права на повагу до чести й гідности.

Однак тепер про це повідомила пресслужба Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової.

Фото зі сторінки Людмили Денісової у фейсбуку

Омбудсменка наголосила, що сексуальна орієнтація та гендерна ідентичність не можуть бути підставами для обмеження прав і свобод людини на законодавчому рівні.

За словами одного з авторів законопроєкту Георгія Мазурашу, під його дію підпадають усі прояви пропаганди: дописи у соцмережах, марші рівности тощо. 

Журналістам «Шпальти» він пояснив, що людей із гомосексуальною орієнтацією та трансгендерних осіб вважає тими, хто має відхилення і становить проблему для суспільства.

«Подібні ініціативи народних обранців підбурюють інших громадян до нетерпимости та ненависти до ЛГБТІ-людей, а також ще більше укорінюють стигматизацію та дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичности в українському суспільстві», — зазначили в Офісі омбудсменки.

Окрім того, законопроєкт суперечить міжнародним зобов’язанням України у сфері забезпечення рівности прав і свобод та боротьби з ксенофобією та нетерпимістю. На сьогодні це одне з пріоритетних завдань реалізації європейського вектора розвитку країни.

Так, Денісова надіслала звернення до керівництва комітету з питань правоохоронної діяльности з проханням врахувати її позицію щодо вказаного законопроєкту під час його опрацювання у комітеті.

Коментарі