Новини

Чернівецькі нардепи проти ЛГБТ: деталі законопроєкту та що про нього думають активісти

Ініціатива має на меті ввести адміністративну відповідальність для тих, хто, на думку нардепів, пропагує гомосексуальність та трансгендерність. Зокрема під санкції підпадають марші рівности, дописи у соцмережах, реклама тощо.

22 липня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт нардепів зі «Слуги народу» щодо відповідальности за пропаганду «гомосексуалізму та трансгендеризму». Про це повідомляє рух «Чесно» на своїй сторінці у фейсбуку.

Авторами депутатської ініціативи стали двоє народних обранців із Чернівецької области Георгій Мазурашу та Олена Лис.

Утім, наразі невідомо, що саме хочуть заборонити та обмежити законопроєктом, адже його текст досі не опублікували.

Журналісти «Шпальти» вирішили поспілкуватися безпосередньо з ініціаторами законопроєкту та дізнатися від них про його мету.

Мажоритарник Георгій Мазурашу зазначив, що проєкт не має на меті дискримінувати ЛГБТІК-спільноту, а лише заборонити пропаганду гомосексуальности та трансгендерности:

«По-перше, є два таких законопроєкти. Один із них передбачає зміну поняття “гендерна рівність жінок і чоловіків”. Слово “гендер” має більш широке значення, тому в одному з цих документів скрізь це слово замінено на “рівність прав чоловіків і жінок”. Інший проєкт — про відповідальність — передбачає адміністративну відповідальність за пропаганду».

Фото hyser.com.ua

Георгій Мазурашу вважає, що люди з гомосексуальною орієнтацією та трансгендерні люди — це ті, хто має відхилення і становлять проблему для суспільства.

«Ніхто не збирається на них нападати — хай собі живуть. Але я вважаю, що це проблема для інших людей. Моя думка: це природнє відхилення. Ну, таке сталося, ніхто від цього не застрахований. Я не маю нічого проти того, щоб вони жили, але ми не маємо це пропагувати», — каже нардеп.

За словами Георгія Мазурашу, під дію законопроєкту підпадають усі прояви пропаганди: дописи у соцмережах, марші рівности тощо. Депутат також зазначив, що основну роботу над проєктом провів чернівецький активіст Микола Гунько, відомий своїми скандальними гомофобними петиціями.

«Це людина, яка живе в Україні і бачить ці проблеми. Він, як і я, вважає, що це не потрібно країні», — зазначає народний депутат.

Колегиня Георгія Мазурашу Олена Лис не змогла висловити свою позицію щодо цього питання, бо не відповідає на телефонні дзвінки та повідомлення.

Ми вирішили поспілкуватися також і з ЛГБТ-активісткою з Чернівців, координаторкою регіонального представництва ГО «Інсайт» Оленою Григоряк. Вона запевнила, що активісти не лише з ЛГБТ+-спільноти, а й з інших правозахисних організацій без уваги цей проєкт не залишать.

«Гадаю, у нас буде коаліція з цими організаціями, зі спостережницькими місіями та неурядовими організаціями, які борються з порушеннями прав людини (посольствами та консульствами)», — каже Олена Григоряк.

Вона впевнена, що автори проєкту підбурюють суспільство до утисків гомосексуальних та трансгендерних людей, адже у назві ініціативи використали терміни, що дискримінують: «гомосексуалізм» (застарілий медичний термін минулого століття) замість гомосексуальности та «трансгендеризм» замість трансгендерности.

Активістка пояснює, що ці терміни є мовою ворожнечі:

«Ці слова вже є неприємними для ЛГБТІК-спільноти, бо їхню сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність називають неправильно і нетолерантно».

Олена Григоряк зазначила, що співініціатор проєкту Микола Гунько відмовляється виходити на діалог з активісткою, а всі його попередні розробки, зокрема і нещодавня петиція про заборону маршів рівности, суперечать чинному законодавству.

«Конституція України гарантує свободу самовираження особистости, визнає її право на особисте життя та забороняє дискримінацію у будь-якому її прояві, зокрема й за гендерною ідентичністю та сексуальною орієнтацією. Для того, щоб ухвалювати такі закони, треба для початку змінити Конституцію. А таким чином ми рухатимемося тим же шляхом, що й Росія», — каже Олена Григоряк.

Вона пояснює, що трансгендерність чи гомосексуальність неможливо нав’язати, адже це формується ще до народження дитини, а сексуальна орієнтація та гендерна ідентичність не піддаються лікуванню, бо не є хворобами.

Активістка додає, що її організація писатиме звернення до консульств та посольств інших країн про утиски, які вже регулярно відбуваються в Україні та зокрема у Чернівцях. На її думку, це крок не до європейських стандартів, а до тоталітаризму.

Ілюстрації Іванни Шевчук

Коментарі