Новини

У Чернівцях відбувся чемпіонат з пляжного волейболу: як це було

Чемпіонат провели серед чоловічих та жіночих команд у три тури. Фінальний етап відбудеться у вересні. 

26 липня у Чернівцях відбувся міський чемпіонат із пляжного волейболу серед жінок та чоловіків. Змагання проводять улітку вже третій рік поспіль.

«Відучора по сьогодні граємо перший тур чемпіонату. Вчора відіграли жінки, сьогодні — чоловіки. В кожному з турів команди набирають певну кількість балів залежно від місця, яке посіли в турі. За підсумками трьох турів визначають фінальну вісімку лідерів у обох категоріях», — пояснює президент Федерації футболу Чернівецької области Іван Васкан.

Організатори планують провести ще чотири дні в турах і два — на фінальні сутички:

«Влітку пляжний волейбол дуже популярний в Україні та світі. Він входить у програму літніх Олімпійських ігор. Я гадаю, що розвиток волейболу на Буковині досяг того рівня, щоб влітку волейболісти не сумували, а мали можливість проявити свої здібності на піску».

У змаганнях беруть участь спортсмени, які займаються класичним волейболом, адже, як каже Іван Васкан, у краю немає волейболістів-«пляжників».

«Як правило, “класики” грають у пляжний чемпіонат міста. Але торік уперше ми делегували дві дівочі пари на чемпіонат України, які непогано виступили. На жаль, цього року через карантин ми не мали змоги їх відправити».

На чемпіонаті зустрілися не лише професійні спортсмени Буковини. Серед гравців більшість — аматори:

«Серед учасників найсильніші команди — професіоналів. Зокрема ті, хто виходить у фінал. Це спортсмени, які грають у професійних клубах чемпіонату України. Серед них гравці “Хотинських козаків” (брати Савківи); Ігор Меркушев, який має величезний досвід; гравці нашого “Континенталу”, який цьогоріч посів “бронзові” позиції у другій лізі чемпіонату України. А дівчата переважно складаються з чернівецького клубу “Буковина”».

Очільник волейбольної федерації каже, що, незважаючи на великий професійний досвід у класичному волейболі, гравцям усе одно складніше грати пляжний волейбол.

«Звісно, їм складно. Якщо аналізувати за фізичними кондиціями чи технічними особливостями пляжного волейболу, то це зовсім інший вид спорту, але зміст той же».

На вчорашній жіночій зустрічі взяли участь 12 команд із Чернівецької, Івано-Франківської та Хмельницької областей. За результатами перемогли майстриня спорту України Тетяна Ротар і хмельничанка Олена Щіпановська.

Другою стала команда, за яку виступали Ольга Чернецька та Анастасія Горобець. Трійку кращих замкнула пара Анастасія Юрку та Євгенія Скакун.

Другий тур серед жінок відбудеться 8-9 серпня. Втім, місць для тренування спортсменів у пляжному волейболі у місті не так багато — всього один майданчик, на якому і проводили чемпіонат, а саме на вулиці Ольги Гузар, нижче стадіону «Буковина».

«Ми привели його до ладу власними силами та за допомогою Ігоря Наболотного. На цьому місці ми й проводимо тренування і змагання. Минулими роками подібні зустрічі проводили під егідою військового управління. Також допомагає міське управління спорту», — розповідає почесний керівний партнер президії Федерації волейболу Чернівецької області В’ячеслав Цуркан.

За його словами, облаштувати майданчик для цієї гри на пляжах біля водойм не так легко, адже він має мати певні параметри, якість піску. Три роки тому запросили любителів волейболу допомогти пересіяти пісок на «Буковині». Це зробили, потім постелили підкладку, власними коштами закупили пісок потрібної якости, бо його не вистачало. Та й загалом майже все тримається на меценацтві та ентузіазмі небайдужих.

В’ячеслав Цуркан каже, що маючи 2-3 майданчики для пляжного волейболу, Чернівецька область могла б проводити етапи чемпіонату України.

Один із братів-переможців сьогоднішнього туру з команди «Данківці» Тарас Савків розповів, що почав займатися волейболом із 16 років. Потім підтягнув брата. До цього обидва займалися футболом. 

«Почали грати у Теребовлянській дитячо-юнацькій спортивній школі. Нас помітили через хороший ріст і перетягнули з футболу на волейбол. Тренери зробили класичний для них «хід конем»: нічого не бачили, крім росту, а обіцяли золоті гори. Мовляв, ми будемо грати ледь не на олімпіаді, будемо чемпіонами України і світу», — каже спортсмен.

Як і більшість учасників, він із братом грали частіше класичним волейболом, а пляжним його різновидом займаються у літній період час від часу:

«Нещодавно ми вперше спробували позмагатися на рівні України і зайняли п’яте місце. Цього року вирішили переключитися і спробувати себе в цьому. Якщо хтось думає, що класичний і пляжний волейбол — це одне й те ж, то вони помиляються. Це дуже важко. Без підготовки пляжним волейболом займатися не рекомендують. Граючи на твердій основі (в спортзалі на підлозі), ви отримуєте одне навантаження. На піску важче переміщуватися, більше навантаження на ноги».

Серед інших труднощів, за словами волейболіста, є й те, що в класичному волейболі грають по 6 людей, а тут — лише по 2 гравці. Таким чином, вдається менше відпочити і перевести дихання, бо доводиться хоча б раз на подачу контактувати з м’ячем. Однак, незважаючи на це, брати вже мають і інші нагороди. Зокрема спортсмени виграли Тернопільський обласний чемпіонат. Тричі вони посіли перше і двічі — друге місця.

За словами президента Федерації футболу Чернівецької области Івана Васкана, 5-6 вересня на майданчику на вулиці Ольги Гузар, біля стадіону «Буковина», проведуть фінал — 4 тур.

Фото Ігоря Волощука

Коментарі