Репортаж

Покинуті й іржаві: чому атракціони у Жовтневому парку не працюють

Про те, який вигляд мають каруселі в одному з найбільших парків міста та чому вони не працюють, читайте у репортажі.

У парку «Жовтневий», як завжди, людно. Незважаючи на зенітне липневе сонце, тонкими доріжками прогулюються матусі з візочками, школярі підпирають паркан, а на лавицях сидять літні люди й обговорюють погоду.

Раніше завжди тут лунав сміх із парку атракціонів.

Я перетинаю вулицю і спускаюся до них. Мене зустрічає величезна гойдалка, яка мала б, напевно, крутитися, але ланцюги обвисли під літньою спекою, а площу під атракціоном встелило сухе листя. Фарба вигоріла, і колись яскраві сидіння тепер набули пастельних тонів.

Будка контролера покрилася пилюкою, як і пульт запуску атракціону. Біля неї лежать мішки чи то з цементом, чи то з якоюсь іншою сумішшю для будівництва. Все повільно заростає травою.

Йду по доріжці. Зліва від себе серед дерев помічаю крихітну сіру будівлю з величезним червоним написом «КАСА». Підходжу до неї.

За брудним вікном нікого нема. На склі зсередини приліпили скотчем листок у файлі з переліком доступних розваг і їхньою ціною.

Іду далі і підходжу до найближчого атракціону — Шаленої гойдалки. Малюнки наляканого слона, Тарзана з дівчиною і горили стерлися і більше нагадують наскельні малюнки з печер, ніж витвір руки сучасного митця. Будка поруч теж закинута.Справа розповзлися американські гірки. Неозброєним оком на металі видно полущену фарбу та іржу, яка з’являється з-під неї. На газоні поруч у м’яча грають тато з сином.

Обходжу гірки і йду до дрібніших гойдалок. На кожній каруселі висить одна й та ж табличка: «Атракціон не працює». Виникає запитання: відколи?

Карантинні обмеження на парки розваг уже зняли, чим доволі активно користуються каруселі у парку Шевченка. Втім, «Жовтневий» чомусь не ожив після довгої самоізоляції.

Охорони на посту не було. Місцеві теж не знають, чому атракціони не працюють. Кажуть, що вони вже довго стоять без діла. Лише один чоловік згадав, що декілька тижнів тому їх запускали, але після цього чомусь зупинили.

«Вони, певно, щось перевіряли. Тобто, чи працюють механізми. А потім зупинили. Мабуть, будуть ремонтувати».

Виконувач обов’язків директора парку Юрій Воронка у коментарі «Шпальті» каже, що атракціон не працює вже 3 роки:

«Вони зачинені через те, що в аварійному стані. Каруселі належать не парку «Жовтневий», а одній із приватних компаній, тому на них впливу ми не маємо. Ми подавали численні звернення у міську раду та інші інстанції щодо цієї проблеми, але результату це не дало. Атракціони небезпечні, бо руйнуються з кожним роком швидше», — розповів Юрій Воронка телефоном.

Він згадав, що декілька років тому з них викрали мотори, а власники встановили вже старі залізні конструкції.

«Лагодити їх, скоріш за все, немає змісту. Проте питання не в тому, чому вони не працюють, а в тому, чи можуть вони бути там взагалі. А їх там бути не повинно, бо територію, на якій вони стоять, визнали пам’яткою садово-паркового мистецтва. І, згідно із законодавством, подібного там бути не може», — каже Юрій Воронка.

За його словами, юридичний відділ міської ради і місцева влада своїми діями допустили те, що там з’явилася ще одна «ракова пухлина»:

«Ця пухлина разом із “Халабудою” тепер можуть здійснювати свою діяльність на території парку. Свого часу компанія ТОВ “Парк Жовтневий” з юристами фантастичним чином змогли довести в суді, що 3 гектари території парку — комунальна власність», — каже директор підприємства.

Він стверджує, що компанія-власник свого часу змогла отримати дозвіл у міській раді на будівництво одноповерхової скляної будівлі. А вона потім виросла у розважальний центр. Опісля ця ж компанія уклала договір із «Жовтневим» як із комунальним підприємством про те, що на його території встановлять атракціони, які перейдуть у власність парку. Однак після масової крадіжки моторів з атракціонів їх закинули. З 2018 року власники не сплачують податки ні за каруселі, ні за землю, якою не може тепер користуватися «Жовтневий», зате змушений платити замість них 9 тисяч гривень щомісячно:

«Це така собі інвестиційна кампанія від наших чиновників. Замість того, щоби розвиватися, парк змушений годити деяким підприємцям, які до нього присмокталися. Ми зверталися до міської та обласної прокуратур, екологічну інспекцію (вона від нас “відморозилася”), Держкомзем, який сказав, що вони не працюють через карантин, поліцію, що закрила кримінальне провадження, виконком».

До останніх адміністрація парку звернулася ще 4 місяці тому. За два місяці один із членів виконкому, за словами Юрія Воронки, зняв відео, де звинуватив керівництво у тому, що ті неналежним чином виконують свої обов’язки та не доглядають за парком.

«Ми звернулися туди з проханням вирішити проблему, бо конструкції аварійні, там ходять люди, хтось може спробувати залізти туди і травмуватися. Ми не скошуємо там траву, бо я не хочу наражати своїх працівників на небезпеку. А зараз ми, мовляв, дитячий майданчик закинули, хоча це не майданчик, а повноцінний парк атракціонів, який не підпадає під наш вплив». — пояснює директор «Жовтневого».

Після розмови я вирішив повернутися. На цих гойдалках ні сьогодні, ні завтра я не покатаюся, та й не став би — страшно. За спиною ховаються за деревами американські гірки, які повільно тонуть у молодих кленах, горобині та пирію.

 

 

 

Фото Ігоря Волощука

Коментарі