Новини

Нардепи знизили «зелений» тариф на електроенергію: що це означає

Голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг каже, що за «зелений» тариф платять усі українці.

Фото Science in HD, unsplash.com

21 липня Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, що знижує «зелений» тариф на електроенергію.

За це рішення проголосували 288 депутатів.

Документ передбачає зниження тарифу для сонячних та вітроелектростанцій, встановлює граничні ціни в аукціонах та запроваджує відповідальність за небаланси відпущеної електроенергії гарантованому покупцю.

«Зелені тарифи сьогодні на 150−200% вищі, ніж у Німеччині. І ми розуміємо, що зниження навіть на 15% зовсім не катастрофічне і не створює серйозних проблем для учасників, що працюють за “зеленими” тарифами», —сказав голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

Він каже, що за «зелений» тариф платять усі українці.

Його знизили також на 60% для СЕС потужністю від 1 до 75 МВт. Для потужніших СЕС «зелений» тариф знизили на 60% із 1 листопада 2020 року.

ВР також зобов’язала Кабмін передбачити у державному бюджеті видатки на фінансову підтримку гарантованого покупця для оплати електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел.

«Зелені» тарифи — це тарифи, за якими держава виплачує власникам сонячних та вітроелектростанцій кошти за їхню електроенергію. Вони є вищими за ринкову вартість електрики для того, аби стимулювати розвиток альтернативної енергетики в Україні. Високий розмір таких тарифів призвів до того, що сама електроенергія для споживачів також є дорожчою.

Коментарі