Новини

ЄС запроваджує єдину систему розпізнавання облич на кордоні: тепер перевірятимуть достовірніше

Метою нової системи ENTRY-EXIT є доступність інформації про перетин кордону, незалежно від місця його перетину.

Фото Scott Blake, unsplash.com

З 2022 року в Європі почнуть використовувати нову центральну систему прикордонного контролю. Зараз країни закуповують необхідні пристрої розпізнавання облич.

Естонія, до прикладу, придбає близько сотні пристроїв, на що з держбюджету вже виділили 2 мільйони євро, пише видання Postimees.

Це буде спільна для всієї Шенгенської зони база даних, де зберігатимуть відомості про громадян третіх країн, що приїжджають і виїжджають. 

Наразі кожна країна зберігає дані про пересічних кордону громадянами третіх країн у свою базу і в рейсовому документі ставить печатку, за якою прикордонники інших країн можуть перевірити в’їзд у Шенгенську зону і виїзд із неї. Незабаром усі ці дані будуть у загальній системі.

За словами представниці прикордонної охорони Департаменту поліції і прикордонної охорони Естонії Еве Кальмус, основною метою нової системи ENTRY-EXIT є доступність для всіх країн-членів ЄС інформації про перетин кордону, незалежно від місця її перетину.

«Це означає, що якщо людина в’їхала в Шенгенську зону через кордон Естонії, а виїжджає з неї через Іспанію, місцевий прикордонник через систему зможе дізнатися, чи перевищив мандрівник дозволений період перебування і через який зовнішній кордон держави-члена він потрапив на територію», — пояснила Кальмус.

Система також передбачає використання у всіх країнах-членах пристроїв розпізнавання осіб.

«Пристрій на кордоні робить знімок людини, яку машина автоматично порівнює зі знімком у відсканованому проїзному документі», — уточнила представниця прикордонної охорони.

Мова йде про автоматичну перевірку достовірности особи, яку зараз роблять прикордонники візуально, дивлячись прямо на людину.

«Це зробить перевірку надійнішою та безпечнішою, а прикордонник завдяки часу, заощадженому на звірянні особи і фотокартки, зможе зосередитися на розмові з тими, хто перетинає кордон, аби переконатися, наприклад, у призначенні його поїздки і встановити можливі протиріччя у висловлюваннях людин», — додала Кальмус.

Коментарі