Новини

Кельменці чи Хотин: вимоги протестувальників та аргументи на користь сторін

Чому хотинчани хочуть статус райцентру для свого міста, що про це думають кельменецькі чиновники та чи справді це так важливо, читайте у матеріалі.

Фото 1ua.com.ua

Уже 15 днів в Атаках на Хотинщині мітингувальники перекривають дорогу національного значення. Вони вимагають, аби Хотин зробили центром нового Дністровського району. Втім, вислухати їхні детальні вимоги обласна влада не стала, перконують протестувальники, тож блокування продовжується.

Чого хочуть пікетувальники, чи доцільні їхні вимоги та чому Верховна Рада планує призначити районним центром Кельменці, а не Хотин, вирішили розібратися журналісти «Шпальти».

На наше прохання пояснити ситуацію, яка склалася, відгукнувся один з активістів пікету Андрій Курочкін. За його словами, до протесту мітингувальники були в Верховній Раді, комітетах, у голови ОДА Сергія Осачука та інших установах, але це не дало ніяких результатів:

«Спочатку все було так, як має бути. Але коли це не дало результатів, ми були змушені влаштувати мирні протести. Взагалі все почалося ще в 2016-му році. Тоді з Хотина забрали відділ поліції. Також забрали інші важливі установи. Їх перенесли в Кельменці. Тоді нам казали, що це ніяк не вплине на життя. Тепер кажуть, що Кельменці мають вигідніше географічне положення, ніж Хотин».

Андрій Курочкін вважає, що Хотин був би кращим центром, ніж Кельменці, адже у місті залишилися будівлі всіх ліквідованих адмінустанов, велика лікарня.

«За ці 15 днів протестів до нас ніхто не завітав вислухати. Єдиною була Наталія Гусак, але вона не відповідає за ті питання, які нас цікавлять. Вона була лише з метою перевірки дотримання правил карантину», — каже активіст.

Проте, незважаючи на байдужість місцевих чиновників, справа зрушила з мертвої точки, каже Андрій Курочкін, адже у Верховній Раді нардеп Сергій Рудик підтримав Хотин і звернув увагу своїх колег на це питання. Після цього Верховна Рада відправила законопроєкт на доопрацювання.

Як до такої ініціативи хотинчан ставляться чиновники міста, ми намагалися дізнатися у голови Хотинської районної ради Тетяни Кравецької та голови районної державної адміністрації Василя Ченківського.

Втім, ні очільниця райради, ні голова РДА не змогли висловити свої думки щодо цього питання. За їхніми словами, вони обоє перебувають у лікарні і коментувати ситуацію відмовилися.

Фото http://andy-travel.com.ua/kelmenci

Своєю чергою керівниця справ Кельменецької районної ради Людмила Світла розповіла, що в законодавстві існують методики, за якими визначають оптимальний центр району. І Кельменці виграють у Хотина за всіма показниками.

«До прикладу, за цими методами районний центр має бути рівновіддалений від своїх населених пунктів не більше, ніж на 50 кілометрів. Кельменці мають 98% дотримання цієї вимоги, а Хотин — всього лише трохи більше 50%», — каже Людмила Світла.

Чиновниця зазначила, що центр району потрібен тільки для районної влади, а для людей він значення не відіграє, бо всі питання можна вирішити за місцем у своїй ОТГ:

«А взагалі Кельменці забезпечені адмінресурсом краще за Хотин. У нас є всі необхідні установи. Ми плануємо зробити ремонт та відкрити також ЦНАП. У нас є чудова лікарня, яка, проте, має нестачу персоналу. Тому опорною лікарнею зробили Сокирянську. У всіх інших показниках Кельменці в лідерах. Історія тут не грає вагомої ролі. Хотин і далі може розвиватися як туристичне місто, але нам треба дивитися у майбутнє, а не згадувати, як жили отамани».

Фото з Fb сторінки Ігоря Баб’юка

Ми запитали думку щодо ситуації, яка склалася, Ігоря Баб’юка, політолога та голови Громадської ради при Чернівецькій ОДА. Він пояснив, що районний центр дійсно не відіграє важливу роль у житті його мешканців — лише у тих випадках, коли є необхідність оскаржити рішення органів ОТГ.

«За старими методиками Хотин вигравав через розвиненішу інфраструктуру. Кельменці ж — через краще географічне розташування. Але останні рішення щодо районів носять суто політичний характер, там на методику наплювали. Тому значення, де розмістять райцентр, немає. Туди їздитимуть лише люди зі скаргами і представники влади. Всі необхідні адмінустанови є і в Хотині».

Ігор Баб’юк підсумував, що, скоріш за все, люди виступають через «гонор» і статус райцентру. Крім того, ще однією причиною протесту може бути незначне зростання робочих місць у Хотині.

Коментарі