Репортаж

На Буковині  запрацював перший Центр денного догляду для особливої молоді

Заклад надаватиме комплекс заходів із ранньої психолого-педагогічної, трудової, фізичної реабілітації особам з інвалідністю віком від 18 років.

На вулиці Шевченка, 41 відкрили перший на Буковині Центр денного перебування для особливої молоді «Даруй тепло». Заклад створили спільними зусиллями батьків, волонтерів та меценатів за ініціативою громадської організації «Даруй тепло», головою якої є чернівчанка Марія Чегорян. Вона — мама особливої дитини, тож на власному досвіді знає, як складно все встигати самостійно. Тому доклала всіх зусиль, аби відкрити Центр денного перебування для особливої молоді. Час від задуму до реалізації склав майже два роки.

 

«Потребу в такому Центрі побачила давно. Але не одразу вдалося об’єднати зусилля та реалізувати задум. Для молодших особливчиків відкриті двері багатьох закладів. А коли виповнюється 18 років, діти залишаються наодинці з рідними. Тож спершу створили громадську організацію, організовували спільні зустрічі, везли їх на природу. Дітям потрібне спілкування, соціалізація. Батьки мають зробити все можливе, щоб змінити життя своїх чад на краще. Рада, що нам це вдається», – розповідає Марія Чегорян.

Молодь з інвалідністю зможе проходити в Центрі соціальну та фізичну реабілітацію. У них формуватимуть та розвиватимуть основні соціальні навички, такі як особиста гігієна, самообслуговування, спілкування, пересування, тощо. Займатися можуть як чернівчани, так і жителі районів.

Працювати зі старшими особливчиками будуть мами у черговому режимі з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 17:00. Залучатимуть і волонтерів.

«Сподіваюся, влада нас підтримає та посприяє у створенні двох робочих місць: для вчителя і психолога. Це ті фахові люди, яких самим батькам не просто замінити. Навіть за великого бажання. Потрібен і реабілітолог. Можливо, хтось погодиться працювати з дітьми на волонтерських засадах», – додає Марія Петрівна.

Волонтер Олександр Мелеогло розповідає, що роботу над реалізацією проєкту розпочали в січні цього року.

«Дотепер у Чернівецькій області не було денного стаціонару для особливої молоді. А так важливо надати їй можливість інтегруватися у суспільство, самореалізуватися та адаптуватися до навколишнього середовища. Також важливо, щоб батьки мали вільний час для самореалізації. На проробленій роботі у Чернівцях ми не зупинимося, – каже Олександр.

Для збору коштів волонтери залучили всю свою команду і родичів.

«Загалом інвестували в облаштування центру близько 120 тисяч гривень. Зібрали більшу суму. Ті кошти, які залишилися, будемо надалі інвестувати у подальші потреби закладу», – розповіли благодійники.

Алла Підгорецька – мама 26-річної Елли – розповідає, що її донька любить спілкуватися і дуже сумує, коли доводиться бути вдома.

«Ми раді, що вдалося реалізувати створення такого чудового закладу для особливої молоді. Після 18 років нашим дітям нема куди подітися. А тепер вони мають можливість навчатися разом та соціально інтегруватися. Я розповідала Еллі, що скоро підемо до друзів у школу. І щодня вона запитувала: «Коли вже підемо?» З великим нетерпінням чекала цього дня. Знаєте, тепер декілька місяців карантин. Усім дуже складно. А ми на карантині фактично все життя. Тепер щасливі, що є зміни на краще», – з  радістю розповіла пані Алла.

За словами голови ГО «Даруй тепло», успішна реалізація відкриття Центру була б неможливою без допомоги Волонтерського лідерського руху під керівництвом Олени Дейни з Хмельницького.

Завдяки допомозі небайдужих закупили будівельні матеріали, придбали все спортивне спорядження, побутову техніку і меблі. Міська влада надала приміщення.

Раніше Марія Чегоря розповідала  в інтерв’ю«Шпальті» про важливіть створення центру для особливої молоді.

 

 

 

Фото Альона Чорна

Коментарі