Новини

Знову на самоізоляцію: Хорватія змінила умови в’їзду для українців

Українці, які їдуть туди з невідкладних причин, повинні пройти обов’язкову 14-денну самоізоляцію. Проте карантин можуть скоротити до тижня за певних умов.

Фото Express

Хорватія відтепер по-іншому прийматиме мандрівників, які прибули з третіх країн, зокрема України. Там відновили для них обов’язкову двотижневу самоізоляцію. Про це повідомили у Посольстві України в Хорватії.

Українці, які їдуть туди з особистих невідкладних причин (наприклад, мають приватну власність у Хорватії), повинні пройти обов’язкову 14-денну самоізоляцію. 

Проте карантин можуть скоротити до тижня, якщо людина на власні гроші через сім днів після прибуття в Хорватію здасть забір матеріалу з носа і горла та отримає негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус.

Українці, які в’їжджають у Хорватію з туристичною чи діловою метою або заради навчання, можуть в’їхати до країни без обов’язкової 14-денної самоізоляції, якщо нададуть негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус.

Його варто зробити впродовж двох діб до прибуття в Хорватію. Час рахується з моменту взяття забору до приїзду на прикордонний перехід. За відсутности ПЛР-тесту обов’язкова 14-денна самоізоляція.

До цього Хорватія була єдиною країною ЄС, яка впускала українських туристів без обмежень.

Варто пам’ятати, що в’їзд до країн ЄС загалом залишається закритим для громадян України. А купівля квитка на рейс не дає дозволу на перетин кордону.

Право на в’їзд до країн-членів ЄС мають:

  • ті, хто подорожує з метою навчання;
  • громадян, які подорожують через територію ЄС транзитом;
  • моряки, що прямують на корабель;
  • медики й дослідники;
  • сезонні працівники та студенти;
  • висококваліфіковані працівники третіх країн, якщо їхня зайнятість необхідна з економічного погляду й робота не може бути відкладена або виконана закордоном.

Як і раніше, дозвіл на в’їзд зберігається для членів родин громадян ЄС, тих, хто має посвідку на проживання у ЄС або аналогічний документ, та дипломатів.

Перед плануванням поїздки в МЗС українців закликали уважно вивчити умови в’їзду до країн. Для цього на сайті міністерства є спеціальна інтерактивна мапа, яку можна проглянути тут.

Коментарі