Новини

«Працюю дистанційно»: який вигляд матиме офісний трудар за чверть століття роботи з дому

За дослідженнями науковців, у віддалених службовців погіршиться зір, будова скелету, форма кистей, збільшиться вага та зменшиться кількість волосся. Усе це вони показали за допомогою моделювання.

Фото DirectlyApply

Міжнародна платформа з пошуку роботи DirectlyApply дослідила вплив дистанційної роботи на людину впродовж 25 років без зміни способу життя. Про це пише наукове видання Naked Science.

«Карантин змусив людей по всьому світу долучитися до того, що стало найбільшим у світі експериментом із віддаленої роботи, змінивши наші уявлення про робочі «плюшки» назавжди. Та у той час, як наші щоденні переміщення з ліжка до робочого столу подарували нам більше вільного часу і незалежности, чи вартуватимуть цього фізичні наслідки для нашого тіла та розуму в майбутньому?» — йдеться у дослідженні.

Група клінічних психологів і фітнес-тренерів створили прототип працівника майбутнього — Сьюзан.

Дослідники вирішили, що постійне перебування перед монітором призведе до «синдрому комп’ютерного зору»: очі Сьюзан сухі та запалені, погіршився зір, з’явилися великі синці, на білках — червоні плями. 

Через сидіння у неправильній позі та нестачу фізичної активности людина також відчуватиме біль у спині та шиї. На неї чекає викривлення хребта та ожиріння. Фахівці стверджують, що зміняться й кисті рук, аби звикнути до клацання клавіш.

Фото DirectlyApply

Постійний перегляд екранів спричинить обвисання шкіри на шиї, а тому з’явиться друге підборіддя. Через нестачу вітаміну D шкіра втратить колір та еластичність, а волосся випадатиме.

Згідно з дослідженням, «працівники на дистанційці» будуть пригнічені, бо тривале перебування на самоті призведе до підвищення рівня гормону стресу — кортизолу. Через це ж підвищиться кров’яний тиск, що теж негативно вплине на здоров’я.

Утім, цього можна уникнути, якщо дотримуватися правил. Під час робочого дня дослідники радять регулярно виконувати фізичні вправи і виходити на прогулянку. Це допоможе відновити сили після сидіння перед екраном. Компаніям же рекомендують регулярно організовувати тімбілдінг-зустрічі та підтримувати спілкування між працівниками.

Коментарі