Колонки

Резервний фонд порожній. Буковина не витримає ще однієї кризи у 2020 без підтримки держави

Колонка кандидата політичних наук голови правління ГО «Центр актуальних місцевих ініціатив» Михайла Павлюка.

Відсутність уваги Чернівецькій області з боку центральної влади – проблема, яку потрібно вирішувати невідкладно.

Чернівецька область наразі є поганим прикладом злочинної відсутности уваги з боку керівництва держави. За останній рік центральна влада не дуже й допомагала, зокрема фінансово. Ні у протидії коронавірусу, ні у добудові соціальних об’єктів державного значення та протидії паводку. Як наслідок – фактично порожня місцева казна. Основні програми та перспективні бюджети розвитку соціальної та гуманітарної сфери змарновані та обтяжені перерозподілом.

Уявити важко, що станом на 6 липня на рахунку обласного резервного фонду — 25 тисяч гривень. Такого не було ніколи, навіть у складні 2005, 2010 чи 2014 роках. Останні 7,5 млн грн витратили на протидію коронавірусу. На що сподіватися буковинцям, якщо їх спіткає ще одна негода чи якась надзвичайна подія природного характеру зразка серпня 2019 р. у Сторожинецькій громаді чи Глибоцького й Новоселицького районів? «Грошей нема, але ви тримайтеся», — казали, нагадаю, у незаконно окупованому Росією українському Криму московські можновладці. У нас, українців, такі судження неприпустимі. До речі, гроші, які тоді обіцяла центральна влада у жовтні-листопаді 2019 року у розмірі більше 100 млн грн, так і не надійшли до буковинців. До цього мусимо додати відсутність перевиконання обласного бюджету за перше півріччя 2020 р. та …недоотримання майже 17 млн грн.

А на що сподіватися чернівчанам, із міського бюджету яких витратили більше 105 млн грн на протидію коронавірусу (сюди також віднесемо вже вказаних 7,5 з обласного бюджету, 9 млн — із районних та ще більше 4 млн грн – від ОТГ). Подумайте про цю цифру, коли чуєте й полемізуєте про міські житлово-комунальні проблеми. Наша область щонайменше двічі просила 205 млн грн в уряду при загальній цифрі на боротьбу з коронавірусом з держбюджету більше 63 млрд грн – чи це є така «непідйомна» цифра для колишнього коронного краю Австро-Угорщини? Буковинці не заслуговують слухати про «мишей, які з’їли відповідь», бо відповіді офіційної наразі немає. Здається, чернівчани вже звикли, що їхні гроші, як платників податків, беруть для добудови об’єктів соціальної інфраструктури державного значення. Коли я мав честь працювати у місцевій виконавчій владі впродовж 2018-2019 років, то ми… давали через субвенцію з області місту гроші. Інше питання, яке виникає дивлячись на вулицю Кармелюка: «Чи ефективно ними наразі розпорядилися?» Тому у фірмовому стилі керівництво держави, відвідуючи обласний перинатальний центр, має зателефонувати прилюдно горе-меценату Віктору Пінчуку й нагадати про його борг із 2012 року перед буковинцями. Обіцянки його Фонду, які письмово закріплені впродовж 2012-2016 років, таки покрили буковинці й чернівчани.

Враховуючи таку ситуацію, закликаю центральну владу до невідкладних дій та уваги й фінансової підтримки нашої Чернівецької області. Зокрема необхідно до кінця цього тижня:

– з державного бюджету терміново профінансувати видатки на боротьбу з коронавірусом у Чернівецькій області згідно з розрахунками на суму 205 млн грн;

– профінансувати хоча б частково з державного бюджету видатки на боротьбу з подоланням наслідків повені у Чернівецькій області згідно з дефектними актами, рішеннями комісій і розрахунками на суму 1 млрд 200 млн грн. А 30 млн грн, які раніше, на початку липня, виділили розпорядженням КМУ, вже розподілити на відновлення критичної інфраструктури гірських районів;

– доручити облдержадміністрації ініціювати повторно сесію обласної ради й невідкладно внести зміни до обласного бюджету на 2020 рік. Там кошти для завершення розрахунків по об’єктах, які вже на стадії здачі, не бачу поки змісту про це говорити детально. Зазначу лише, що страх перед необхідністю відповідати на численні цілком обґрунтовані запитання до керівництва виконавчої гілки влади — просто неспівмірний із рівнем відповідальности за соціально-економічну ситуацію у регіоні;

– насамкінець необхідно у найкоротші терміни профінансувати на державному рівні програму спорудження захисної дамби м. Чернівців. Такий масштаб цілком має сподобатися центральній владі, треба переконливо про це попросити й застерегти про наслідки. А «маленьку» правду про «велике» будівництво в нашій області обговоримо іншим разом.

Саме цим порядком денним для підтримки відновлення й подальшого розвитку нашого регіону повинна займатися зараз влада. Такий наратив доречний у рамках візиту керівництва держави до Чернівців. І дуже неохоче й водночас по-людськи сумно навіть подумки уявити, що, замість вирішення конкретних проблем регіону, влада продовжить переслідування політичних опонентів, продакшину чергових відеозвернень та обговорення нових абстрактних ідей щодо порятунку держави знову новими «молодими обличчями». Було б корисно це прочитати й одуматися і виконавчій владі, і народним депутатам від нашої області. А нам, співвідповідальним громадянам і буковинцям, не піддаватися ілюзіям та спокусам, самоорганізуватися, вимагати заслуженої уваги, практичної допомоги й невідкладної постійної  підтримки нашого регіону та міста.

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думку, висловлену у матеріалі.

Коментарі