Новини

Від санаторію до реабілітаційного центру: як змінять роботу колишньої здравниці «Садгора» та кого там прийматимуть

У переобладнаному дитячому протитуберкульозному профілакторії планують приймати жінок із дітьми, які страждають від домашнього насильства, та тих, кому треба знайти прихисток через життєві обставини, терміном до 90 днів.

На території колишнього протитуберкульозного санаторію «Садгора» можуть відкрити центр соціальної реабілітації. Про це повідомили під час брифінгу представників Чернівецької обласної державної адміністрації щодо подальшого використання території та будівель комплексу.

За словами чиновників, після розформування санаторію його площу переобладнають під центр комплексної реабілітації для жінок, які страждають від насилля в сім’ї, їхніх дітей та інших, хто потребує тимчасового житла та укриття.

«Національна служба здоров’я України не фінансує санаторні заклади з 1 квітня, оскільки вони не надають медичних послуг. А Бюджетний кодекс України забороняє утримувати санаторії з місцевих бюджетів. Тому постало питання реорганізації цього закладу, його оптимізації та подання на розгляд подальшого використання його приміщень», — каже заступниця голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак.

Чиновниця зазначила, що місцевій владі відомо про проблеми місцевих центрів. Вона зазначила, що їм завжди бракує і приміщень, і фінансування.

Водночас директорка центру соціально-психологічної реабілітації дітей Жанна Янчук зазначила, що заклад може прийняти лише 30 підопічних, тож є потреба у більшому приміщенні й розширенні послуг. За її словами, на рік центр отримує три мільйони гривень фінансування.

Водночас директор Чернівецького обласного центру соціально-психологічної допомоги Анатолій Хомік розповів, що жінки з дітьми, які тікають від домашнього насильства, а потрапляють у центр, яким він керує, змушені жити в напівпідвальних приміщеннях без охорони:

«Це дуже небезпечно. Плюс — центр розрахований на 18 відвідувачів, а нам часто доводиться приймати 25. І є потреба у збільшенні місць. А в рік ми отримуємо 1,5 млн грн фінансування».

Наталія Гусак додає, що на утримання санаторію «Садгора» щорічно з обласного бюджету виділяли 20 млн грн. До того ж, не всі приміщення санаторію використовують:

«У зв’язку з цим ми розробили проєкт, за яким частину приміщень санаторію «Садгора» хочемо передати вище названим соціальним центрам. Це дозволить зберегти територію для дітей та створити тут за короткий час справжнє соціальне містечко, яке надаватиме комплексні послуги. Саме такий варіант ми пропонуватимемо обласній раді. Наразі готуємо відповідний проєкт рішення, який депутати розглянуть під час сесії».

Фото Ігоря Волощука

Фото Ігоря Волощука

Коментарі