Новини

Другий етап децентралізації. Суперечки щодо центрів районів

Про створення нових районів у Чернівецькій області. Як сприймають реформу на місцях.

Ілюстрація з https://texty.org.ua

Кабінет Міністрів затвердив список нових 129 районів в Україні замість наявних 490. В цій постанові передбачили формування у Чернівецькій області трьох районів із центрами у Чернівцях, Хотині та Сторожинці. Втім, на позачерговій сесії Вижницької районної ради на початку червня ухвалили рішення написати звернення до Кабінету Міністрів України стосовно об’єднання Вижницького та Путильського районів Чернівецької області та приєднання Брусницької сільської ОТГ у єдиний Карпатський район з адміністративним центром у місті Вижниці.
Частина жителів Вижницького та Путильського районів вважають, що формування об’єднаного району з центром в місті Сторожинці, як передбачав Уряд, вплине на доступність та якість надання адміністративних послуг, насамперед для жителів високогірних населених пунктів.

Місто, яке стане центром у майбутньому районі, куди б увійшли нинішні Вижницький, Сторожинецький та Путильський, викликало багато дискусій. Також розділилися думки щодо центру в майбутньому Хотинському районі. З’явилася ідея зробити районним центром не Хотин, а Кельменці, хоча це і менш вірогідно.

Вибір міста, яке б підійшло для так званого Гірського району, викликав чимало суперечок і виокремив два головних претенденти: Вижницю і Сторожинець.

Олексій Чепіль, голова Вижницької ОТГ, вважає, що Сторожинець не може бути центром майбутнього гірського району.

«Умови проживання в гірській місцевості все ж відрізняються. Жителям певних сіл, щоб дістатися до Сторожинця, треба подолати 144 кілометри, і це абсурд. Але остаточну крапку у цьому питанні поставить Верховна Рада. І ми всі чекаємо рішення».

Сторожинець Фото v1snyk.livejournal.com

А ось Микола Карлійчук, голова Сторожинецької ОТГ, вважає, що розподілення Мінрегіону було досить доречним, адже Сторожинецький – один із найбільших районів, який має свою інфраструктуру й усе потрібне, щоб бути центром. На його думку, буде дуже дивно, якщо бажання жителів такого великого району не врахують.

«Звісно, все це у стані вирішення, і як саме буде, ще не знає ніхто. В Сторожинецькому районі, який є одним із найбільших – 100 тисяч людей, ми можемо існувати як окремо, так і з Глибоцьким районом».

Вижниця Фото http://ukrainaincognita.com

Позиції Вижницького та Сторожинецького районів суттєво різняться. Кожен представник вважає, що правильно буде, якщо центр визначать саме в їхньому місті.

Також цю ситуацію прокоментував Віктор Подорожний, директор Департаменту регіонального розвитку Чернівецької обласної державної адміністрації.

«Обласна державна адміністрація надавала свої пропозиції, щоб був окремий гірський район у складі нинішніх усіх громад Вижницького та всіх громад Путильського районів і Брусницька громада разом. Такий район буде складатися приблизно зі 100 тис. людей. Щодо Сторожинецького району, то він великий, і тому з’явилася пропозиція об’єднати території Глибоцького та Стороженецького районів в один із центром у Сторожинці, чисельність якого буде налічувати 150 -160 тисяч».

На думку Віктора Подорожного, субрегіональний рівень повинен чітко та якісно координувати діяльність органів влади, людям не потрібно буде їхати в новий район, тому що всі базові послуги від народження і впродовж життя повинні надавати в об’єднаній територіальній громаді за місцем проживання.

«Тобто людей цей субрегіональний рівень узагалі не торкнеться, він стосується органів влади. Районні центри, по суті, мають значення для службовців та представників самих громад».

Громадський діяч та незалежний експерт Тарас Прокоп розповідає, що зараз остаточного рішення, буде три райони чи чотири, немає, найближчим часом має бути засідання комітету місцевого самоврядування, на якому виноситимуть питання щодо формування субрегіонального рівня.

Тарас Прокоп. Фото з Facebook

«Як на мене, оптимальний варіант, коли все ж буде не чотири райони в області, а три. При цьому ще варто враховувати не просто бажання самих депутатів, а зважати на інші показники: соціально-економічні, структуру населення та інфраструктуру регіону. Щодо гірського району, то тут два варіанти: якщо ми говоримо про те, що до гірського району мають входити громади Путильського району Вижницького, Сторожинецького та ОТГ Брусниця, тут головна дискусія про центр — Сторожинець чи Вижниця. Якщо дивитися, то Вижниця і за своєю інфраструктурою, і в самому розвитку міста дещо поступається Сторожинцю. І, можливо, у Сторожинця є більший потенціал, проте ця різниця не є такою великою, як, наприклад, між Хотином і Кельминцями. Тому відкидати варіант розміщення центру у Вижниці не можна».

Варіантів розвитку подій є декілька, і який буде в кінці, досі невідомо. Нині дискусії щодо вирішення цієї проблеми тривають. Є два основних варіанти: створення окремого Карпатського району (Вижницький, Путильський райони та ОТГ Брусниця) та Сторожинецького (Сторожинецький район та весь чи частина Глибоцького). Чернівецька область отримає або чотири райони, або – другий варіант — це три райони Карпатський (Сторожинецький, Вижницький, Путильський райони та ОТГ Брусниця) та Чернівецький із Хотинським.

За словами владників, який варіант розвитку б не обрали, великих проблем саме для населення немає. Адже за планом усі свої адміністративні питання люди можуть спокійно вирішувати в центрі об’єднаної територіальної громади.

Ольга Василик, студентка 2 курсу кафедри політології та державного управління, факультет історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ ім. Ю. Федьковича

Коментарі