Новини

Альтернатива класиці, або дистанційне навчання у вищих навчальних закладах

Пристосування до нетрадиційного навчання та незрозуміла сесія: як це було, які виникали труднощі та що про це думають студенти і викладачі.

Фото Annie Spratt, unsplash.com

Умови карантину внесли свої корективи у кожну сферу життя. Дуже актуальним і водночас стресовим як для студентів, так і для викладачів, стало питання дистанційного навчання.

Тому що, по-перше, треба було в екстремально короткі строки пристосуватися до нових умов навчання / викладання. Наприклад: пошук оптимальної платформи, правильна організація навчального процесу, забезпечення необхідного технічного оснащення тощо. По-друге, сама адаптація всіх учасників навчального процесу. По-третє, виникло питання, як саме онлайн-навчання вплине на якість знань студентів.

«Онлайн-навчання – це зовсім інший формат роботи проти звичних авдиторних форм і методів навчальної діяльности. Складно було зв’язуватися зі студентами, які опинилися у різних містах і селах України. Також непросто підтримувати їхню увагу на відстані. А щодо того, чи може негативно вплинути навчання онлайн на якість знань студентів, то можу сказати, що частково так, тому що воно, на мій погляд, збіднює комунікацію між викладачами та студентами. Тож, дистанційна форма навчання висуває більше вимог до самодисципліни і мотивації всіх учасників цього процесу. А не всім це до вподоби та до снаги», – розповідає завідувач кафедри політології та державного управління Анатолій Круглашов.

Для студентів  те, як проходили лекції та семінари, було вже зрозумілим і навіть певною мірою звичним (дистанційне почалося ще в березні), але щодо сесії, то все було не так.

 «Керівницвто університету провело анкетування із запитаннями про те, наскільки зручно нам користуватися дистанційною платформою та які є зауваження і побажання. Виявили і виправили деякі питання, особливо про велику кількість завдань. Але до студентів прислухалися і стало легше», – каже студентка другого курсу ЧНУ ім. Ю. Федьковича Настасія Пентюк .

Однак найцікавіше було дізнатися думку студентів четвертого курсу, оскільки цього року їх чекає екзамен і захист диплома.

«Загалом можна сказати, що з недоліків дистанційного навчання я помітив суто технічні проблеми. Наприклад, не завжди виходило приєднатися до Moodle (платформа, на якій потрібно здавати домашнє завдання) або не було інтернету. Однак варто сказати, що часу на виконання завдань давали більше. А щодо екзамену, я навіть не знаю, але надіюся, що все буде добре»,зазначив студент четвертого курсу, який побажав лишитися інкогніто.

А ось студенти магістратури, які здебільшого і навчаються на денній формі, але мають вільний графік відвідування через те, що паралельно працюють, навпаки — були більш позитивними.

«Я як людина, котра поєднує навчання з роботою, знайшла багато плюсів такого навчання. Не впевнена, що у звичному режимі у мене була б можливість відвідати і половину з необхідних занять. Та й більшість викладачів не суворо дотримувалася розкладу, а активно комунікувала з нами, щоб визначити оптимальний час заняття і забезпечити кращу відвідуваність»,пояснює студентка 5 курсу Маргарита Олійник.

Сесія пройшла спокійно. На одному іспиті зробили графік, у якому вказали, о котрій годині кожному зі студентів потрібно було приєднатися до зустрічі. Таким чином у режимі особистого діалогу з викладачем складали іспит. На іншому все було так, як зазвичай, лише в режимі онлайн.

Можливо, через те, що дистанційна форма навчання є нетрадиційною для української системи освіти, виникають певні труднощі. Але якщо обирати з-поміж ймовірними загрозами від пандемії та всіма незручностями дистанційного навчання, то друге здається більш прийнятним. Процес навчання містить в собі активну комунікацію між учасниками, групову роботу, емоційний контакт, психологічну взаємодію. А онлайн не може повноцінно забезпечити всі складові, ще й до всього трапляються різноманітні технічні проблеми.

Однак така (хоч і добровільно-примусова) практика, на думку студентів, повинна певною мірою модернізувати систему освіти загалом. У будь-якому випадку сподіваємося, що зможуть відшукати найкраще поєднання між двома формами: з одного боку — зручне навчання онлайн, а з іншого — якісне класичне.

Валерія Задорожна, студентка 2 курсу кафедри політології та державного управління, факультет історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ ім. Ю. Федьковича

Коментарі