Репортаж

На Вижниччині стихія не вщухає: куди не дістався Черемош – «б’ють» підземні джерела

Про ситуацію в селі Мілієвому, що на Вижниччині. Підтоплені підвали та наводнені городи.

Черемош — гірська річка, яка і в звичайні дні є досить бурхливою, небезпечною та завжди холодною. А нині, після сильних злив та переповнених річок, вода зносить усе на своєму шляху. Стихія вибиває усі захисні укріплення та вимиває дамбу й береги. Втім, не лише річка несе загрозу людям.

Село Мілієве, яке географічно розташоване на місці, де протікав старий Черемош, завжди мало приховану загрозу через підземні джерела в народі – «нори». Колись Черемош був повноводнішим. А у горах – дуже швидкий і глибокий. А як «виривався» з гір, то на тому місці, де Мілієве – мілів, ділився на багато маленьких річок. У дощові роки всі вони ставали повноводними. Нині це – проблема для місцевих, адже підземне джерело може «бити» де завгодно. І передбачити важко. Найчастіше це стається в підвалах, просто на дорозі чи на городах, які внаслідок цього повністю затоплює і псує врожаї.

Поспілкувавшись із місцевим жителем Тарасом Гордійчуком, у якого через негоду підземні води затопили єдиний город, можна зробити висновок, що місцева влада все ж потурбувалася щодо цього та направила людей, які оцінили  масштаб збитків, що нанесла негода.

«Приходили люди із сільської ради, усе фотографували, записували, оцінювали. Та все одно серце рветься — це наш єдиний город, і на ньому вже нічого не виросте. Ми з дружиною так тяжко працювали, а тепер дивимося, як тут “вода грає“».

Жителька села Мілієвого Катерина Кисилиця показала свій затоплений  підвал.

«Ось так — води вже на дві сходинки. Ми забрали картоплю і деяку консервацію. Вода набирається через підземні джерела. Ми живемо біля річки. Якщо дамба не витримає, то буде набагато гірше. Насамперед будемо рятуватися самі. В мене мала дитина на руках, страшно, дуже страшно. Але у нас велике господарство, багато тварин, і їх покинути теж не можемо».

Нині ситуація у селі досить напружена, люди бояться –  Черемош бурхливий, джерела б’ють. Сільський староста Володимир Гафюк та місцеві жителі вчора вже укріпляли дамбу — через загрозу прориву. Підземні джерела активні – сільські ставки, які вже впродовж багатьох років були сухими, тепер наповнені водою. Найбільше людей лякає те, що вони нічого не можуть зробити проти стихії. Тепер їм доводиться просто сподіватися на  прихильність долі та на те, що стихія нарешті зупиниться.

Текст і фото Ольга Василик, студентка 2 курсу кафедри політології та державного управління, факультет історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ ім. Ю. Федьковича

 

Коментарі