Новини

Черемош прорвав захисну дамбу у Банилові: чи може Прут підтопити Чернівці

Напередодні працівники Басейнового управління водних ресурсів річок Прут та Сірет разом із рятувальниками і місцевими жителями укріпили пошкоджену ділянку дамби мішками зі щебенем та в’язками лісоматеріалів.

На Буковині сильні зливи 20-21 червня спричинили підняття рівнів води у річках Прут, Сірет та Черемош.

Так, поблизу села Банилова Вижницького району було пошкоджено 70 метрів дамби, виникла загроза її прориву. У зоні підтоплення могли опинитися частини територій Банилова, Слободи-Банилова та сільськогосподарські угіддя.

Про це 22 червня повідомила пресслужба Чернівецької ОДА:

«Працівники Басейнового управління водних ресурсів річок Прут та Сірет разом із рятувальниками і місцевими жителями укріпили пошкоджену ділянку дамби мішками із щебенем та в’язками лісоматеріалів».

Однак в обід таки відбувся прорив захисної дамби в межах сіл Банилів та Слобода-Банилів, Вижницького району. На пошкоджених ділянках дамби, відбувається перелив паводкових вод, про що сповістило Державне агентство водних ресурсів України.

На місце події виїхали представники Чернівецької обласної адміністрації для вирішення питання щодо можливості відселення жителів у зоні лиха. На місті працює аварійна бригада та техніки.

Фото ДАВРУ

Також рятувальники разом із місцевим населенням зміцнили в’язками лісоматеріалів 40-метрову ділянку берега потічка в селі Біскові Путильського району. 

В облдержадміністрації запевняють, що ДСНС цілодобово спостерігає за тимчасовим технологічним мостом у селі Лунці, що на Герцаївщині, та дорогою між Лункою і Маршинцями Новоселицького району.

Водночас голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук повідомив, що Прут для Чернівців не становить великої загрози підтоплення, бо наразі рівень води не підіймався більше 426 сантиметрів, а критичною вважають позначку вище п’ять метрів.

«За попередньою інформацією, рівень води буде в межах критичної норми, тому ризик підтоплення є мінімальним», — заспокоює очільник області.

Однак сьогодні, 22 червня, про рівень води у річці Прут у межах міста Чернівців голова ОДА інформуватиме щогодинно, переглядати оновлені дані можна тут.

 

Коментарі