Репортаж

«Продаємо, щоб вижити».  Як працюють стихійні ринки на адаптивному карантині у Чернівцях. Фоторепортаж

З послабленням карантину у Чернівцях відновилася вулична торгівля. Торгових точок ще не багато. Дістатися до міста стало проблематично, тож підзаробити виходять або місцеві, або жителі ближніх сіл.

Разом із відкриттям продовольчих та непродовольчих ринків України на вулицях Чернівців ожила вулична торгівля. Тут можна придбати як домашні продукти чи квіти, так і перекуплені китайські товари. Втім, на відміну від офіційних ринків, тут немає перевірок адміністрацій абощо, цей «ринок» має свої правила та особливості.

Який вигляд має вулична торгівля після послаблення карантину, дивіться у фоторепортажі.

Біля ринку «Центральний», що на вулиці Героїв Майдану, пропонують квіти, розсаду, різні овочі і фруки.

«Півонії по 5 гривень. Будете брати багато, зроблю знижку. Вони дуже запашні і довго тримаються, – каже пані Марія. Жінка приїхала з Роші. З товару має тільки квіти. – Невеликі гроші, але хоч трохи до пенсії. Людям радість, зараз доброго мало. А квіти, диви, які файні».

На тротуарі біля зупинки «Ринок «Центральний» (колишня «Рязань») присіла бабуся. Їй близько 90. Продає мило, нитки, шпильки, лавровий лист.

«Шпильки 20 грн. Бери які хочеш. І ще щось бери, все пригодиться вдома», – з сумною усмішкою запрошує жінка.

Навіть якщо й не планував нічого купити у літньої жінки, важко байдужо пройти повз.
Навпроти входу на ринок, попри тротуар, продають білі гриби за 80 грн, полуницю — за 65 грн, молочну продукцію, яйця домашні, молодий горошок.

«Беріть картопельку молоду, – закликає продавчиня. – Всього 25 грн за 2 кіло! Вона вже мита — лиш зварити».

Самоорганізований товарний ряд від вулиці Загула до ринку «Господар» теж відновив роботу. Тут і сукенки, і сорочки висять на деревах. На тротуарі – модельний ряд туфель та босоніжок.

Тим часом на розі вулиць Головної і Ентузіастів нема звичної торгівлі. Пан Петро продає черешню.

«Я лиш прийшов. Перший день тут. Кажуть, що можна продати. Попробую. Бо черешня вродила файно. Не знаю, чи надовго тут, бо скоро з Калинівського продавці приїдуть. Побачу, як то буде».

На запитання, чому не продає на ринку, відповідає з усмішкою:

«Та хіба туди мене пустять? Там своїх вистачає».

Чернівчанка Надія Пилипівна привезла розсаду квітів і великий вазон.

«За 45 грн віддам. А на ринок не йду, бо в мене мізер товару. І все в кошичку. Як прийде поліція, то я кошик візьму та й піду додому».

Вздовж тротуару на Ентузіастів – перекупники і декілька буковинок із домашньою продукцією.

Підходжу до однієї з продавчинь із явно закупленим товаром. Цікавлюся, чи знають про зміну керівника в управлінні контролю за благоустроєм міста.

«А хто став? А хто раніше був? Аби нас не чіпали, а посади хай собі ділять! Ми мусимо продавати, щоб вижити!» – відповідає жвава продавчиня.

На тамтешньому ринку є всі сезонні продукти. Між покупцем і продавцями – захисна плівка. Сільськогосподарські прилавки не всі зайняті. Продавці кажуть, що тут місця є тільки в час карантину. Бо складно людям до ринку доїхати.

«Тут все одно всі не помістяться, навіть якщо заставлять. Треба розширювати ринки, бо битися будуть за ці місця», – зауважує бабуся, яка продає шипшину.

Через карантин стихійних ринків не поменшало. Міняються лише продавці і керівники управління контролю за благоустроєм, а торгівля і місця — ті самі. Головним аргументом у людей, які торгують на тротуарах, залишається «виживання». До низьких пенсій і зарплат, на які так нарікають, приєднався ще й коронавірус, але він не на першому місці. А санітарний стан і умови вуличної торгівлі так само залишаються стабільно низькими.

Фото Альони Чорної

Коментарі