Новини

День народження Івана Миколайчука: як відзначили свято у Чернівцях

Містяни зібралися біля незавершеного кіномистецького центру, названого на честь Івана Миколайчука, за ініціативи Чернівецької міської ради. Про те, як їх розважали, хто був на святі та коли локацію нарешті відкриють.

15 червня біля незавершеного кіномистецького центру імені Івана Миколайчука управління культури Чернівецької міської ради зорганізувало святкування, на яке запросили всіх охочих.

Відзначали День народження буковинської легенди українського кінематографу Івана Миколайчука та 50-річчя з дня створення фільму, в якому знявся буковинський актор — «Білий птах із чорною ознакою».

Під час урочистостей міський голова Олексій Каспрук нагадав, що центр будують уже десять років. Його вартість становить 40 мільйонів гривень, а чверть цієї суми виплачує держава.

Також мер зазначив, що будівля досі не готова, і він «сподівається, що наступного року центр запрацює, як слід». Відтак виступила родичка Миколайчука, яку запросили продекламувати промову, — дружина найстаршого племінника.

Присутні мали змогу зайти в середину центру Миколайчука під буковинські традиційні танці. На вході — скринінг. Всередині — оркестр. Будівля незавершена, у фойє — порожньо, панорамні вікна виходять на вулицю Головну.

Кінозал здається надзвичайно великим. Сходинки марковані підсвіченими цифрами, які позначають номери рядів, а біля кіноекрану збудували невеличке підвищення, яке, вочевидь, планують використовувати як сцену для виступів.

У залі на людей уже чекали артисти з усієї області, які підготували перфоманс за сценарієм управління культури про створення фільму «Білий птах із чорною ознакою», а потім відповідно й продемонстрували цю стрічку.

Начальниця управління культури Чернівецької міської ради Юлія Сафтенко розповіла «Шпальті», що вони вирішили влаштувати свято попри карантин та всі заборони, а тому не рекламували подію у соцмережах:

«Кіномистецький центр, який будується вже 10 років поспіль, майже готовий, але ще не введений в експлуатацію. Сьогодні це було не відкриття чи презентація центру, а лише святкування Дня народження Івана Миколайчука. Попри ситуацію, що склалася з пандемією, та карантин, ми зрозуміли, що варто відзначити День Івана».

Втім, Юлія Сафтенко не змогла сказати, коли нарешті кінопалац перестане бути довгобудом та його здадуть в експлуатацію:

«Я би хотіла розповісти, проте це не в моїй компетенції, та я й не знаю. Навіть ті, хто за це відповідає, не знають, коли запрацює кіноцентр».

На думку керівниці управління освіти міської ради, аби центр запрацював, залишилося недовго.  

Фото Ігоря Волощука

Коментарі