Новини

Захисти лікаря: благодійний фонд із Харкова збирає кошти на захисні шоломи для чернівецьких лікарів

Охочих також закликають долучитися до виробництва захисних масок. У результаті чернівецьким медикам планують надати шість шоломів собівартістю дві тисячі гривень.

Інженери та волонтери проєкту Yak.today збирають кошти на виготовлення захисних шоломів (PAPR) для медиків. Собівартість одного шолома становить 2000 гривень.

«Маски класу PAPR мають найвищий ступінь серед усіх засобів індивідуального захисту APF (assigned protected factor). Тому ми хочемо познайомити з ними українських лікарів», — каже менеджерка «гараж хабу» та проєкту Yak.today Тетяна Колпак.

Шоломи працюють автономно. За час роботи одного фільтра в PAPR (понад 1000 годин) може бути використано кількасот респіраторів N95.

Чернівецьким лікарям планують надати шість масок-шоломів. Їх передадуть реанімаційним бригадам Центру первинної медичної допомоги у Чернівцях.

Загалом розробники планують виготовити 132 шоломи: для реанімаційних бригад Харківської області, Києва, Львова, Івано-Франківська, Сєвєродонецька та Чернівців. На виконання запланованого потрібно 264 000 грн, зокрема 12000 для Чернівців.

Інженери та організатори проєкту закликали чернівецьких колег долучитися до виготовлення масок-шоломів. У об’єднанні кажуть, що технічну документацію і консультації вони нададуть безкоштовно.

«Після широкого тестування разом нам буде легше адвокатувати сертифікацію та внесення шоломів у протоколи. У багатьох країнах PAPR це вже стандарт захисту, зокрема вони рекомендовані Центром контролю захворювань США (CDC). В Україні ви лікаря чи лікарку в такому шоломі не побачите, бо у нас їх промислово не виробляють, а американські коштують від 1 тисячі доларів. Інженери «гараж хабу» створили PAPR, який має той же рівень захисту при собівартості нижче 100 доларів. І ми готові безкоштовно ділитися технологією з усіма, хто готовий їх виробляти, на сторінках Yak.Today та проєкту PAPRika», — розповідає Тетяна Колпак.

Аби закінчити партію якнайшвидше, маски виготовлятимуть у «гараж хабі» із залученням додаткових підрядників на певні ланки роботи.

Тетяна Колпак зазначає, що паралельно з виготовленням першої великої партії та запуском open-source платформи, де інженери з будь-яких кінців світу зможуть вдосконалювати ці маски, «гараж хаб» починає працювати над сертифікацією та патентуванням своїх PAPRів. 

«Також ми сподіваємося на внесення їх до локальних протоколів захисту», — зазначає менеджерка проєкту.

Долучитися до виготовлення шоломів можна, написавши на сторінку Гараж Хаб на фейсбуку або на [email protected].

Щоб допомогти виготовити 132 шоломи, треба переказати кошти на рахунок благодійного фонду «Харків з тобою» або за посиланням.

Реквізити для допомоги:

картка фонду — 4246 0010 3001 1195.

Благодійна організація

«БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «ХАРКІВ З ТОБОЮ»

Код ЄДРПОУ 39488268

р/рах. UA67 351 533 00000 26009052241644

у ХарківГРУ ПриватБанк,

МФО 351533

 

Коментарі