Новини

Історична місія NASA та Ілона Маска: чим вона важлива та де можна подивитися

Про важливість місії свідчить і те, що її вирішили не скасовувати навіть під час пандемії коронавірусу. 

Фото spacex.com

27 травня о 23:33 за київським часом NASA і SpaceX запустять двох космонавтів на Міжнародну космічну станцію. Про це повідомили на сайті компанії.

Місія унікальна тим, що вперше за майже десятиріччя Сполучені Штати відправлять своїх астронавтів на МКС без допомоги Росії. Також це перша подорож, яку здійснить приватна компанія. 

У NASA кажуть, що місія Demo-2 має показати здатність SpaceX доправляти астронавтів на космічну станцію і назад. У разі успіху приватна компанія SpaceX отримає сертифікацію в рамках Програми комерційних екіпажів NASA для більш довгострокових пілотованих польотів у космос.

Під час запуску присутнім буде Президент США Дональд Трамп

2010-го Штати почали згортати свою програму космічних шатлів, що виводили астронавтів на орбіту впродовж трьох десятиліть. Вони вирішили зосередитися на створенні технологій для польотів на Місяць і Марс.

NASA попросила приватні компанії, такі як Space X і Boeing, розробити технології для польотів у космос ще 2010-го, коли США почали згортати свою програму космічних шатлів, які виводили астронавтів на орбіту впродовж 30-ти років. До цього єдиним способом потрапити на орбіту для американців була РФ. Тому астронавтів відправляли на російських кораблях «Союз» із космодрому Байконур. Однак із часом це ставало дедалі дорожчим: якщо 2010-го це обходилося Америці у 30 мільйонів доларів за політ, то цьогоріч вартувало вже 90 мільйонів. 

На станцію відправлять астронавтів  Дугласа Герлі і Роберта Бенкена. Раніше вони брали участь у випробуваннях капсули Crew Dragon. 

Вони будуть у скафандрах, які розробили SpaceX разом із голлівудським дизайнером костюмів Хосе Фернандесом. Нові скафандри не такі громіздкі і мають більш сучасний вигляд. 

Ракета Falcon 9 злетить із майданчика 39A у Космічному центрі імені Кеннеді у Флориді. На ній буде перебувати космічний корабель Crew Dragon з астронавтами всередині.

Після старту ракета розділиться на два ступеня. Перший повернеться на Землю (так задумали SpaceX — якщо все відбудеться за планом, його можна буде використати повторно). А другий ступінь продовжить подорож із Crew Dragon.

Долетівши до орбіти, екіпаж відокремиться від нього і попрямує до Міжнародної космічної станції — це триватиме близько 24 годин. 

Очікують, що місія триватиме від одного до чотирьох місяців. Однак у NASA кажуть, що її тривалість залежить від того, коли наступний комерційний екіпаж зможе вирушити на МКС. Космічний корабель може залишатися на орбіті не менше 210 днів. 

NASA та SpaceX вестимуть прямі трансляції. Вони розпочнуться ще за декілька годин до запуску, тому можна буде побачити підготовку космонавтів та почути розмови з фахівцями. 

Також подивитися онлайн запуск ракети можна буде на сторінці «Шпальти» у фейсбуку.

SpaceX — американське приватне підприємство, яке працює в галузі будівництва космічного транспорту, виробник ракет-носіїв сімейства Falcon та космічних кораблів Dragon. Компанія створена інженером і винахідником Ілоном Маском.

Коментарі