Новини

Вступна кампанія та додаткова сесія ЗНО: що варто знати абітурієнтові

У МОН розповіли, які документи необхідні для реєстрації у додатковій сесії тестування, хто може взяти участь та яким чином відбудеться вступна кампанія.

Фото JESHOOTS.COM, unsplash.com

З 25 травня в Україні розпочалася реєстрація для участи у додатковій сесії зовнішнього незалежного оцінювання. Скористатися нагодою можна до 9 червня. Про це сповістили в Українському центрі оцінювання якости освіти на сайті. Зареєструватися можуть ті, хто:

  • не змогли зареєструватися під час основного періоду реєстрації і проживають чи перебувають на території, на якій у законодавчому порядку встановлено карантин, режим надзвичайної ситуації або надзвичайного стану;
  • брали участь в Операції об’єднаних сил та/або у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, або належать до категорії осіб з неконтрольованих територій та не зареєструвалися для участі в зовнішньому оцінюванні в основний період;
  • проживають на тимчасово окупованій території або в населених пунктах, де органи державної влади тимчасово не виконують свої функції, або переселилися з цих пунктів і не зареєструвалися в основний період реєстрації;
  • за рішенням судів перебувають в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах;
  • мають складати державну підсумкову атестацію у формі зовнішнього оцінювання, але через поважні причини не змогли зареєструватися в основний період реєстрації.

Останні реєструються для участи в додатковій сесії лише з навчальних предметів, із яких їм будуть зараховані результати зовнішнього оцінювання як оцінки за державну підсумкову атестацію. Здійснити реєстрацію можна онлайн за посиланням. Також варто підготувати комплект відповідних документів і подати його особі, відповідальній за реєстрацію у закладі освіти (для випускників шкіл, студентів професійно-технічних закладів і коледжів, які цього року завершують здобуття повної загальної середньої освіти) чи надіслати його до відповідного регіонального центру оцінювання якости освіти (для випускників минулих років). У переліку документів мають бути:

  • оформлена реєстраційна картка, бланк якої формують під час реєстрації онлайн;
  • заява для участи в додатковій сесії;
  • засвідчена копія паспорта громадянина України;
  • засвідчена копія документа про повну загальну середню освіту (для випускників минулих років);
  • за потреби інші документи (медичний висновок про створення особливих умов для проходження ЗНО, копія документа про зміну імені/прізвища, копію нотаріально засвідчений переклад українською мовою документів, наданих іноземною мовою для реєстрації).

Цьогоріч додаткову сесію розпочнуть 24 липня тестуванням із фізики, 28 липня проведуть зовнішнє незалежне оцінювання з математики, 29 липня — з іспанської мови, 30 липня — з французької, 31 липня — з німецької, 3 серпня — з англійської, 4 серпня — з української мови і літератури, 5 серпня — з біології, 6 серпня — з історії України, 7 серпня — з географії. Завершать додаткову сесію 10 серпня тестуванням із хімії. Раніше МОН через карантин на місяць відтермінувало дати вступної кампанії. Планують, що прийом заяв та документів триватиме з 13 до 22 серпня (для тих, хто вступає за результатами ЗНО) та до 16 серпня для вступників, що складатимуть вступні іспити в закладі вищої освіти. Творчі конкурси та вступні іспити на місця дерзамовлення будуть проводити з 1 до 12 серпня. Рекомендації для зарахування на бюджет нададуть не пізніше 27 серпня, а подати документи для зарахування можна до вечора 31 серпня.

Коментарі