Новини

Google присвятив Дню вишиванки тематичний малюнок

Для створення візерунка на вишиванці можна використовувати більше 250 видів вишивальних швів.

Google присвятив свою стартову сторінку Всесвітньому дню вишиванки. Ілюстрацію для дудла цьогоріч намалювала українська художниця Тетяна Якунова, йдеться у пресрелізі на адресу MediaSapiens.

«Найбільше часу у роботі над цим проєктом я присвятила вивченню національної вишивки та численних візерунків. Більшість елементів святкового дудла я створила, надихнувшись різноманіттям традиційних елементів вишивки з різних куточків України», — розповіла художниця.

У компанії додали, що для створення візерунка на вишиванці можна використовувати більше 250 видів вишивальних швів.

Вони поділяються на три категорії:

  • квіткові орнаменти
  • зооморфні фігури
  • геометричні фігури.

Всі орнаменти є на святковому дудлі.

«Сьогодні вишиванка визнана невід’ємною складовою національного костюма України і виявом патріотизму та культурної гордости. Тому надягайте свою кращу вишиванку та долучайтеся до цього свята української культури! Вітаємо з Міжнародним днем вишиванки», — йдеться у повідомленні.

День вишиванки в Україні відзначають 21 травня. Свято зародилося 2006 року у Чернівцях. Тоді студенти ЧНУ ім. Ю. Федьковича запропонували ідею акції «Всесвітній день вишиванки» та прийшли на заняття  у традиційному українському одязі. Спершу її підтримали декілька десятків студентів та викладачів. Однак згодом свято стало всеукраїнським, відтак до нього долучилася українська діаспора у всьому світу, а також просто охочі підтримати Україну та люди, яким до смаку український традиційний одяг.

Дивитися заходи до Всесвітнього дня вишиванки

«Цього року наші інструкції на День вишиванки дуже прості: з вечора в переддень свята підготувати вишиту сорочку, вранці прокинутися в гарному настрої, заварити свій улюблений ранковий напій, одягнути вишиту сорочку, зробити класні фото та викласти їх у соцмережі з гештегами #деньвишиванки2020 або #деньвишиванкиденьродоводу», — каже одна із засновниць свята Леся Воронюк.

Коментарі