Афіша, Новини

Де проведуть літній InStrum Fest та чи безпечно це під час пандемії

На території InStrum Fest будуть використовувати засоби індивідуального захисту, а для  безпечного розташування організатори обмежать кількість квитків. 

18-19 липня в місті Кременці, що на Тернопільщині, відбудеться фестиваль InStrum Fest. Це місто обрали через 100-ту річницю всесвітньо відомого скрипаля та громадського діяча Айзека Стерна, який народився в тому місті. 

Стерн — отримувач 7 премій Греммі, серед його нагород почесні звання Гарвардського, Нью-Йоркського, Колумбійського, Оксфордського, Тель-Авівського університетів. Він відкривав та підтримував таких музикантів, як Іцхак Перлман, Пинхас Цукерман, Йо-Йо-Ма, Цзянь Ванг. Завдяки його діяльності врятували від зносу один із найбільш відомих світових концертних залів — Карнегі-Холл.

Як розповіла «Шпальті» організаторка Тетяна Воронова, фестиваль вирішили проводити наживо, незважаючи на труднощі організації. Вона також пояснила, що подібні заходи під час пандемії можуть допомогти українській економіці:

«Внутрішній туризм — це драйвер економіки і може бути найбільш ефективним інструментом, який її активізує. І це досвід багатьох країн, які використовували туризм, щоб вийти з кризи. Зараз майже всі ці люди залишаться в Україні і, замість того, щоб поповнювати економіку інших країн, мають можливість допомогти нашій. Багато з цих людей також звикли до вищого середнього чеку, тільки був би відповідний сервіс і цікава пропозиція. Скоріш за все, іншої такої можливости не буде, і втрачати її, м’яко кажучи, не розумно. Звісно, потрібно подбати про заходи безпеки, реалізувати проєкти, які не передбачають натовпу, зробити акцент на природних локаціях. Це нові процеси, може бути складно, багато ризиків, які треба передбачити, але треба зрозуміти, що зупинка — це великий крок назад і швидка деградація».

Вам також буде цікаво: Вибирати виконавців – як малювати картину: інтерв’ю з організаторкою InStrum Fest Тетяною Вороновою

Літній InStrum Fest запланований також і в онлайн форматі, до якого залучаться учасники й з інших країн. Для музикантів це чудова можливість заявити про себе за межами України. Щодо офлайн-фестивалю, спокійний інструментальний фестиваль буде дуже доречним цього літа. На території InStrum Fest відсутній алкоголь, будуть використовувати засоби безпеки, а також зробили обмеженою кількість квитків. 

«Коли бачиш натовпи в дозволених закритих приміщеннях, виникає питання: «А, може, буде безпечніше людям подорожувати за містом на вихідних або відвідати концерт, де є конкретні вимоги щодо дистанції та санітарних норм?» І неможливо недооцінювати ментальне здоров’я людей, треба адаптуватися і повертатися до нормального життя тільки в нових умовах. Ми не можемо вдавати, що представників туризму і культури не існує. Такі й інші фактори спонукають до того, щоб вірити, планувати та покроково діяти для реалізації проєктів», — пояснює Тетяна Воронова.

Програма фестивалю оновлюється на сайті, організатори також зазначають, що охочі можуть підтримати проєкт.

Нагадаємо, перший фестиваль InStrum Fest, який провели у Чернівцях, відбувся цьогоріч 14 лютого. ІnStrum Fest – фестиваль інструментальної і симфонічної музики, який має на меті розвивати регіон та загалом туризм. До цього його традиційно проводили у Заліщиках.

 

Коментарі