Репортаж

Адаптивний карантин у Чернівцях: місто та люди. Фоторепортаж

Про чернівчан та місто під час адаптивного карантину.

Тиждень тому Чернівці, як і решта українських міст, зробили свій перший крок до виходу з карантину, почали реалізувати 1 етап плану зняття обмежень. Назвали його адаптивний карантин: частину заборон залишили і водночас роботу деяких закладів та установ відновили.

13 травня міська комісія з ТЕБ та НС дозволила працювати стоматологічним кабінетам, салонам краси та ремонтним майстерням у Чернівцях.

Згодом, 14 травня, на засіданні Чернівецької міської ради депутати дали згоду на роботу всіх ринків у місті, зокрема запрацювали і крамниці, що торгують непродовольчими товарами.

Також дозволили працювати закладам громадського харчування. Щоправда, там продовжать режим «з собою», але можуть відкриватися літні майданчики.

Однак якщо тепер чернівчанам «є куди піти», то варто пам’ятати, що перебування у громадських місцях без масок, недотримання дистанції, самостійні прогулянки дітей тощо все ще залишаються під забороною. Також досі не функціонує громадський транспорт.

Чернівці в умовах уже адаптивного карантину, аби зрозуміти настрій містян та загальну атмосферу, зазнімкувала Альона Чорна. Чи користуються у місті дозволами Уряду та чи дотримуються люди загальних правил, дивіться у фоторепортажі «Шпальти».

Якщо прогулятися містом, можна побачити, що градус загальної паніки серед буковинців спав. Люди не бояться виходити на вулицю, маску теж не завжди одягають, що вже говорити про рукавиці чи окуляри. Великими компаніями люди, як правило, не збираються. Однак наодинці з собою лише деякі насолоджуються приємним товариством, тому переважно гуляють по двоє.

Весна прийшла у місто надто пізно, бо, попри те, що цвіт дерев уже давно підмели двірники, люди відчули її тільки зараз. Добре це чи погано, та чернівчани активно почали виходити на вулицю. Може в «докарантинні» часи така кількість людей на Кобилянської була би невеликою, та після того, як містом могли пройтися випадкові перехожі, кількість тих, хто гуляє, дивує та здається незвичною.

Молодь спілкується між собою, дорослі прогулюються з дітьми, пари ходять за ручки, а хтось вийшов похизуватися новим вбранням, яке чекало свого часу, аби прогулятися в ньому на Кобилянській. Мотив у кожного різний, однак ціль одна — вийти з дому.

 

 

Аби прокинутися зранку, радять випити філіжанку доброї кави. А щоб прокинулося ціле місто, треба відкривати кав’ярні. На літніх майданчиках уже вмостилися відвідувачі, хоча й не так багато закладів надали таку можливість. Працівники кав’ярень та ресторанчиків санітарних правил дотримуються. Персонал одягає маски і рукавиці, а в деяких випадках — і захисний щиток.

 

І вже за класикою: чернівчани гуляють самі і вигулюють домашніх улюбленців. Під час карантину собака став не тільки другом людини, але й доступом до прогулянки та гарантією того, що тобі ніхто нічого не скаже.

Декому вже звично сидіти вдома і хтось знайшов дзен у власній оселі. Хтось, може, ще боїться виходити на зовні, а декому просто не бажано цього робити — старше 60-ти років. Так чи інакше, а перший етап послаблення всеукраїнського карантину почався. І незалежно від «адаптивности» Чернівців, деякі заборони вже скасували. За декілька днів, 22 травня, стартує другий етап, потім — 1 та 11 червня і так далі. Рано чи пізно все закінчиться: вірус, пандемія, карантин, залишаться лише люди, які житимуть у новому світі — посткоронавірусному.

Фото Альони Чорної

 

Коментарі