Новини

У Чернівцях створять електронний варіант унікальної книги про історію Буковини

В одноіменному конкурсі фонду «Кращим бути» переміг проєкт перевидання книги  «Буковина. Її минуле і сучасне».  Проєкт передбачав перевидання книжки, однак фонд підтримав створення електронної версії та її оприлюднення у мережі. У радянський період ця книга була заборонена в Україні, а примірників немає у продажу.

Фото: Христини Склярчук

Президія чернівецького фонду «Кращим бути» обрала переможців конкурсу на отримання гранту для реалізації проєктів культурно-освітнього напрямку. Одним із них став проєкт «Перевидання книги «Буковина. Її минуле і сучасне», керівником якого є директор Чернівецького екскурсійного бюро Павло Колядинський.

Про це журналістам «Шпальти» розповіла засновниця та виконавча директорка фонду Оксана Лелюк.

«У нас зараз реалізовують низку гарних проєктів, зокрема і видання цієї книги. Це дуже цікаво, бо книга є не в багатьох примірниках, а в рамках проєкту є можливість її передрукувати і відсканувати, аби в подальшому люди могли її читати. Це одна з небагатьох книг, яка дуже гарно та ґрунтовно описує історію краю та є зручною в читанні», — каже Оксана Лелюк.

Проєкт передбачає перевидання створення електронного варіанту книги «Буковина. Її минуле і сучасне», аби надати доступну інформацію зацікавленим в історії Буковини.

Перше і єдине повне видання книжки здійснила буковинська інтелігенція у 1956 році в Парижі. Авторами книги є Аркадій Жуковський – професор, український громадський і політичний діяч, член проводу ОУН, родом із Чернівців. Теофіл Бриндзан – професор, громадський діяч і педагог, народився у с. Товтрах на Заставнівщині. Та Денис Квітковський – голова проводу ОУН, доктор права, адвокат, родом із Садгори.

Книгу вже перевидавали у Чернівцях у 1991 році двома частинами, однак в урізаному форматі.

«Проєкт передбачав перевидання книги, однак фонд “Кращим бути” підтримав не видавництво книги, а створення її електронної версії і викладку в інтернет на сайт Муніципальної бібліотеки у вільний доступ, щоб її можна було читати на пристроях як електронну книгу. Декілька примірників є у приватних бібліотеках, два (вже у досить поганому стані) є у Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського. Загалом цих книжок залишилося дуже мало і їх немає ніде у продажу. В радянський період ця книга була заборонена в Україні. Після 1991 року було надруковано багато книжок, які висвітлюють різні аспекти з історії, культури, архітектури міста Чернівців та Чернівецької області. Особливо багато уваги приділено австрійському періоду. Видавали туристичні путівники, художні книги. Але таку повну історію Буковини (і Північної, і Південної) від найдавніших часів до середини ХХ ст., яка подана в книзі Жуковського, жодного разу за останні 70 років не друкували. Книга «Буковина. Її минуле і сучасне» написана з точки зору українців-русинів», — розповідає Павло Колядинський.

Автор проєкту наголошує, що з початком безвізового режиму українці стали більше їздити в Румунію, зокрема у Південну Буковину. При цьому краєзнавці, екскурсоводи, туристи не мають українських джерел інформації про румунську частину Буковини і змушені користуватися румунськими джерелами, які висвітлюють історію Буковини з румунських
великодержавних позицій і не висвітлюють український аспект розвитку цих земель взагалі.

Оскільки автор книги пан Аркадій Жуковський помер у 2014 році, дозвіл на передрук його книги надала його дочка, яка зараз живе у Франції, Ірина Жуковська.

«Краще знання жителями Чернівців та Чернівецької області своєї історії сприятиме вихованню відповідальности за теперішнє життя краю. Приклад багатьох талановитих людей, які жили тут, надихатиме на якісну і творчу працю на благо міста. Правильне тлумачення історії Буковини розкриє людям деякі важливі речі, а те, що українці Буковини зробили свій вагомий внесок у розвиток багатьох країн світу. Часто українці не могли вповні скористатися плодами своєї праці, оскільки не мали власної держави. Буковина тривалий час була колонією, а її людський та природно-ресурсний потенціал використовували не на користь їй самій. Це дасть можливість зрозуміти, що, незважаючи на своє складне минуле, Чернівці, Буковина, Україна мають великий потенціал у майбутньому», — запевняє автор ідеї.

Нагадаємо, відбір заявок на отримання гранту для реалізації проєктів розпочали 30 січня.

Коментарі