Новини

Зміни до вступної кампанії 2020: що варто знати абітурієнту

В оновлених умовах вступу йдеться про перенесення дат певних етапів вступної кампанії, спрощення вступу для деяких категорій абітурієнтів та можливість надсилати документи в обраний заклад вищої освіти дистанційно.

Фото Philippe Bout, unsplash.com

Міністерство освіти і науки внесло зміни до умов прийому на навчання до закладів вищої освіти України. Відповідний наказ, який підписали 4 травня 2020 року, пройшов реєстрацію у Міністерстві юстиції. Про це Міносвіти повідомило на своєму сайті.

Змінилися терміни проведення цьогорічної вступної кампанії – усі дати зсунули на місяць, до серпня, з урахуванням прогнозу розвитку епідеміологічної ситуації. Так, для вступників на основі ПЗСО реєстрація електронних кабінетів розпочнеться 1 серпня, прийом заяв та документів триватиме з 13 до 22 серпня (для тих, хто вступає за результатами ЗНО) та до 16 серпня — для вступників, що складатимуть вступні іспити в закладі вищої освіти.

Творчі конкурси та вступні іспити на місця державного замовлення проведуть з 1 до 12 серпня. Надаватимуть рекомендації для зарахування на бюджет не пізніше 27 серпня, а подавати документи для зарахування вступникам варто до вечора 31 серпня.

Міністерство освіти і науки передбачило для вступників можливість подачі оригіналів документів поштою. У зв’язку з цим до п’яти днів збільшили інтервал між останнім днем подачі документів та виданням самого наказу про зарахування. У Міністерстві освіти передбачили також, що вступники зможуть надіслати сканкопії необхідних документів електронною поштою, наклавши на них кваліфікований електронний підпис, а потім донести їх після початку навчання.

Терміни проведення реєстрації для складання єдиного вступного іспиту (ЄВІ) та єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) також відтермінували. Реєстрація триватиме з 12 травня до 5 червня та відбуватиметься онлайн. Водночас дати проведення ЄВІ та ЄФВВ не змінилися – 1 та 3 липня відповідно. Дати ж реєстрації електронних кабінетів вступників на магістратуру, прийому документів, рекомендацій також перенесли на місяць.

Уряд розширив категорії вступників, які можуть скористатися правом на переведення на вакантні місця державного замовлення. Тепер цією можливістю можуть скористатися особи, у яких один із батьків (усиновлювачів) був поліціантом, який загинув чи визнаний судом безвісно відсутньою особою під час виконання ним службових обов’язків.

В умовах прийому також закріпили право іноземців та осіб без громадянства (зокрема закордонних українців, які постійно проживають в Україні), осіб, яких визнано біженцями, та осіб, які потребують додаткового захисту, на здобуття вищої освіти нарівні з громадянами України за умови виконання таких же вимог до вступу, як і для громадян України. Тобто тепер для того, щоб навчатися на бюджеті, ця категорія вступників повинна буде успішно скласти ЗНО та подати до п’яти заяв на бюджетні місця в університеті.

Коментарі