Новини

Експрес-тест на Covid-19 є у Чернівцях: кому робити, чи варто покладатися та скільки коштує

З чого складається набір експрес-тесту на Covid-19,  як ним користуватися та які ризики неправильного результату.

В аптеках Чернівців з’явилися експрес-тести на наявність Covid-19. Про доцільність придбання та їхню точність дізнавалася «Шпальта».

Нещодавно деякі аптеки міста почали продавати експрес-тести для виявлення коронавірусу. Зокрема мережі «3І», «МедСервіс», «Здорова родина», «Люля Пілюля» мають їх у наявності. В інших таких тестів немає і не було, як зазначають працівники. Ми знайшли всього три різновиди: «VivaDiag» (виробник Китай, ціна — 482 грн), «Cassette» (виробник  Китай, ціна — 300 грн) та «АТ-Коронавірус-тест-МБА» (виробник Україна, ціна — 549 грн). Що ж до останнього тесту, ціна варіюється залежно від мережі аптек. 

До набору експрес-тесту входять: тест-касета, буферний розчин, одноразова піпетка, ланцет-скарифікатор, спиртова серветка та інструкція.
Остання для використання досить проста. Спочатку потрібно дістати тест-касету й обов’язково використати її впродовж наступної години. Тоді зібрати зразки крові за допомогою ланцета, наявного в наборі. Використовуючи піпетку, потрібно додати 1 краплю крові у лунку для зразка тест-касети, тоді додати 2 краплі буферного розчину і почекати до 10 хвилин. Поява двох або трьох кольорових ліній свідчать про позитивний результат, однієї — про негативний.

Небагато людей запитують про наявність експрес-тестів, дехто вже їх придбав, розповідають працівники аптек. Більшість охочих зупиняє ціна. 
Наскільки такі тести є ефективними та чи варто на них витрачатися, розповіла в.о. директора Чернівецького обласного лабораторного центру Наталії Гопко

Вона зазначила, що були випадки, коли результати експрес-тесту та ПЛР-тесту не збігалися. 

«Тут треба боятися хибно негативного результату, тому що, за логікою речей, людина, яка провела швидкий тест і отримала негативний результат, продовжує свій звичний режим, проте насправді вона може бути інфікована. Якщо ж людина отримала позитивний результат, то це її буде спонукати то подальших обстежень, які підтвердять або спростують діагноз», — додає Наталія Гопко. 

Людям, які перебувають у групі високого ризику, як-от медичним працівникам, є сенс робити швидкий тест. Наприклад, для того, аби уникнути проведення зайвого ПЛР тесту. Але є ймовірність того, що він виявиться неточним, тому варто добре зважити всі за і проти. Тож найголовніше — клінічний стан будь-якої людини та наявність чи відсутність симптомів. 

«Вирішальним для постановки діагнозу є лише ПЛР-тест, а не експрес-тест. Для того, щоб встановити лабораторно підтверджений діагноз, необхідно провести молекулярно-генетичне дослідження методом полімеразно-ланцюгової реакції, яке відбувається тільки в умовах вірусологічної лабораторії», — пояснює Наталія Гопко.

Таке дослідження буковинці можуть провести в приватній лабораторії за певну оплату. А також у вірусологічних обласних та міських лабораторних центрах, де ці дослідження є безкоштовними для осіб, які мають ознаки захворювання, оскільки необхідні обладнання та матеріали є у наявності. Їх надала держава або благодійники, і за таке дослідження не можуть вимагати плату, розповідає Наталія Гопко. 

 

Фото Олександра Білоуса

Коментарі