Новини

Як повинна змінитися американська школа після пандемії Covid-19

Як рекомендують змінити процес навчання школам у США через пандемію Covid-19

Photo by Feliphe Schiarolli on Unsplash

На американському сайті CNN докторка Таня Альтманн, педіатр, прессекретарка Американської академії педіатрії, шкільна педіатриня у школі Viewpoint у Південній Кароліні та мати трьох хлопців шкільного віку поділилася рекомендаціями щодо того, як повинен змінитися процес навчання у школах через пандемію коронавірусу.

Восени діти повинні піти у переінакшену школу заради своєї ж безпеки

Ми постійно отримуємо оновлену наукову та медичну інформацію про захворювання Covid-19 і повинні розробити відповідні рекомендації для того, щоб із першим дзвоником діти пішли до школи, в якій вчитися безпечно.

Першочергово ми повинні вирішити три проблеми.

По-перше, вжити всіх можливих заходів, аби запобігти поширенню вірусу на території шкіл. По-друге, знизити вірогідність передачі вірусу від людини до людини у школах. По-третє, ми повинні швидко тестувати, діагностувати, ізолювати та відстежувати контакти інфікованої дитини, якщо це необхідно.

У США школи отримають рекомендації від Американської академії педіатрії та Центру з контролю й профілактики захворювань. Але цього недостатньо. Школи у кожному регіоні повинні співпрацювати з місцевими та державними департаментами охорони здоров’я і погодити час та умови для безпечного відновлення навчання у всіх навчальних закладах.

Батьки повинні пам’ятати, що здоров’я їхнього чада — це пріоритет, тому дітям необхідно отримати всі необхідні щеплення до початку навчання для того, щоб запобігти спалаху інших інфекційних захворювань (кашлюка або кору), яких можна уникнути.

Як не впустити невидимий вірус у школу

Як не впустити невидимий вірус на шкільне подвір’я або до класу? Створення у школі такого середовища, яке підтримує соціальне дистанціювання, допоможе. Уроки для різних класів можуть починатися у різний час або різні класи можуть навчатися у різні дні. Окрім того, можна ввести обмеження доступу волонтерів та відвідувачів на територію навчального закладу.

Перевірки також важливі: батьки вдома або по прибуттю до школи можуть вимірювати дітям температуру; учні можуть заповнювати спеціально підготовлені анкети щодо свого самопочуття або ж можна навіть проводити тестування на Covid-19.

Коли школярі перебувають на території навчального закладу, потрібно знизити ймовірність передачі вірусу від людини до людини, обмеживши виконання завдань у великих групах, об’єднуючи їх у маленькі. Окрім того, учні не повинні переходити з класу в клас, а сидіти за однією партою та у тій самій кімнаті якомога довше. Переходити з одного кабінету в інший будуть учителі, що дозволить мінімізувати пересування дітей територією навчального закладу.

Photo by Aaron Burden on Unsplash

Обіди, перерви та спортивні майданчики

Обіди краще їсти у класі або в іншому приміщенні, де учні будуть дотримуватися норм соціального дистанціювання. Щодо спортивних майданчиків, то доступ до них, швидше за все, доведеться обмежити, дозволивши займатися безконтактними видами спорту.

Діти і досі зможуть бігати та копати футбольний м’яч із друзями зі свого класу, але перерва у різних класів повинна відбуватися у різний час, щоб зменшити кількість учнів, які перебувають на майданчику. Окрім того, школи можуть обмежити перелік обладнання на спортивному майданчику, якого дітям буде дозволено торкатися (або ж потрібно буде ретельно дезінфікувати обладнання після кожної перерви).

Таким буде «новий нормальний» навчальний день. Учням, учителям та батькам доведеться звикнути до нових правил. Звісно, основним буде миття рук перед уроками, обідом, після відвідування вбиральні та перед виходом із класів. Окрім того, у школах потрібно буде щовечора проводити дезінфекцію усіх поверхонь.

Чи носитимуть учні маски

Наразі тривають дискусії щодо маскового режиму у школах, адже з учнями молодших класів можуть виникнути певні проблеми. Вони частіше торкаються обличчя, якщо носять маску, й, окрім того, не вміють правильно одягати та знімати її. Учні середніх та старших класів, а також учителі й інший персонал шкіл обов’язково носитимуть маски. Адже вони допомагають знизити ризик передачі вірусу. Ми рекомендуватимемо учням молодших класів часто мити руки, не збиратися великими групами та навчатимемо їх культури прикривання рота під час кашлю і чхання.

Незважаючи на всі заходи безпеки, ми повинні бути готові до того, що хтось усе ж захворіє на Covid-19. Важливим буде те, як ми тестуватимемо, діагностуватимемо, ізолюватимемо та відстежуватимемо контакти тих, хто захворів.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Ізоляція пацієнтів із Covid-19

Школам доведеться виділити окрему кімнату для ізоляції дитини з підозрою на Covid-19, де вона чекатиме на батьків. Шкільним медсестрам та адміністраторам, яким доведеться контактувати з такими дітьми, потрібно надати всі необхідні засоби індивідуального захисту.

Подібно до ситуацій із кашлюком та іншими інфекційними хворобами, у школах повинні діяти протоколи, які визначають, коли діти, які захворіли, мають легкий кашель або нежить, скільки учнів упродовж зими можуть повернутися до навчання. Серед подібних рекомендацій може бути негативний тест на Covid-19, 3 дні без лихоманки та інших специфічних симптомів перед поверненням до навчального закладу.

Окрім того, школи повинні вирішити, як діяти, якщо у когось з учнів усе ж підтвердили діагноз Covid-19. У якому випадку варто відправити на карантин увесь клас, певний потік учнів або всю школу? Якщо різні класи учнів і справді будуть розмежовані під час навчання, це усуне необхідність відправляти на карантин весь потік або всю школу.

Дітям потрібен доступ до онлайн-навчання

Діти, які перебувають удома на карантині або не ходять у школу, адже мають слабкий імунітет, повинні мати доступ до віртуального або онлайн-навчання. У вчителів має бути можливість викладати у класі та віртуально одночасно.

У цей непростий час школи, місцеві педіатри та клініки повинні будуть тісно співпрацювати, щоб вчасно виявляти хворобу, ізолювати інфікованих дітей та відстежувати їхні контакти. Таким чином ми зможемо мінімізувати кількість інфікованих та уникнути нових спалахів епідемії.

Звісно, різні школи будуть діяти по-різному, залежно від кількости учнів, розміру території школи та здатности сімей адаптуватися до нових навчальних графіків і порядку. Але починаючи працювати та навчатися у новому році, вчителі, адміністратори та учні повинні переслідувати єдину мету — зберегти здоров’я та отримати при цьому знання.

Коментарі