Новини

Грошей, які уряд має виділяти на надбавки медикам, не вистачає: по 666 гривень на працівника у Чернівцях

«Це точно не 300% до окладу медиків. Ми, місто, доплатили від 7 тисяч гривень до 15 медпрацівникам за роботу в такому екстреному режимі».

Міський голова Чернівців Олексій Каспрук заявив, що грошей для боротьби з пандемією не вистачає. Місто отримало 100 тисяч гривень на лікарню, де працює 150 працівників.

В інтерв’ю «Главкому» Олексій Каспрук сказав, що нерозподілені залишки, які раніше міська рада спрямовувала на ремонти доріг, шкіл та дитячих садків, цьогоріч майже повністю (70 мільйонів гривень) витратили на боротьбу з епідемією.

«У нас були селекторні наради з усіма міськими головами з президентом, з головами адміністрацій. Стосовно деяких позицій у мене залишилися запитання. Найбільше мене тривожить момент фінансів. Я вже казав, що грошей для боротьби з Covid-19 вистачає. Але мова ж іде про те, що ми забираємо кошти з інших статей для того, щоби пустити їх на боротьбу з епідемією. Забираємо зокрема з капітальних видатків. У нас був минулорічний нерозподілений залишок, який зазвичай навесні ми спрямовували на дороги, ремонти шкіл і садочків. Цього разу ми ці гроші майже повністю спрямували на медицину, це близько 70 млн грн. Було би дуже чудово, аби ми розуміли, яким чином ці видатки громадам будуть компенсовані», — розповів мер.

Також вам буде цікаво: Перелік посад медичних працівників, яким із березня 2020 року буде доплата

Міський голова зазначив, що Уряд недостатньо фінансує медиків, оскільки суми, що надходять, не забезпечують потреб усіх медпрацівників. Через це потерпає бюджет міста. У міськраді підрахували, що на забезпечення засобами індивідуального захисту у травні та червні необхідно 15 мільйонів гривень:

«Наведу вам один приклад. Озвучили вже всі інформацію про те, що 300% до зарплати отримають лікарі, які працюють із Covid-19. Але ми отримали 100 тис. грн на лікарню – на 150 працівників. Це точно не 300% до окладу медиків. Ми, місто, доплатили від 7 тис. грн до 15 тис. грн медпрацівникам за роботу в такому екстреному режимі. Надія, що ці власні гроші, які ми перекинули на боротьбу з Covid-19, повернемо, є. Але зараз ми зазнаємо величезних збитків, здійснюємо видатки, які у нас не були заплановані. Недоотримуємо кошти. Ми порахували, що лише на засоби захисту на травень-червень потрібно буде виділити приблизно 15 млн грн».

Нагадаємо, раніше у МОЗ обіцяли додати оплату в розмірі трьох посадових окладів медичним працівникам, які займаються лікуванням пацієнтів із COVID-19. Доплати здійснюватимуть у період виконання заходів, спрямованих на ліквідацію спалахів пандемії коронавірусу.

 

Коментарі