Новини

Як будуть нараховувати субсидії під час карантину: що зміниться для чернівчан

Станом на 30 квітня 2020 року в Департаменті праці та соціального захисту населення Чернівецької міської ради житлові субсидії отримують 14133 домогосподарства.

Фото Alex Gagareen, unsplash.com

Перепризначення житлових субсидій з травня цього року на неопалювальний період домогосподарствам, які отримували підтримку в опалювальному сезоні 2019-2020 роках, проведуть автоматично. Для цього не треба звернення громадян, за винятком певних обставин — переїзд родини або смерть одинокої людини. Про це повідомили на сайті Чернівецької міської ради з посиланням на Департамент праці та соціального захисту населення.

Громадяни, які користуються житловими субсидіями, зобов’язані впродовж 30 календарних днів проінформувати управління соцзахисту про обставини, які впливають на призначення та перерахунок допомоги, зокрема:

  • зміну складу зареєстрованих у будинку членів домогосподарства (орендар, внутрішньо переміщена особа членів господарства, які фактично мешкають у житловому приміщенні, та їхній соціальний статус);
  • зміни в складі сім’ї домогосподарства (якщо є зміна складу зареєстрованих мешканців будинку чи сім’ї члена домогосподарства, то необхідно подати нові заяву й декларацію);
  • зміну переліку отримуваних житлово-комунальних послуг та умов їхнього надання;
  • зміну переліку витрат на управління багатоквартирними будинками;
  • зміну управителя, виконавця комунальних послуг, створення об’єднання;
  • про факт купівлі або отримання права власности на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб чи механізм, будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку;
  • про факт одноразової оплати будь-яких послуг, окрім медичних, освітніх та житлово-комунальних на суму, яка перевищує 50 тис. гривень.

Особам, які за призначенням житлової субсидії звертаються вперше, заяву разом із декларацією можна подати в електронній формі з використанням електронного підпису через офіційний вебсайт Міністерства соціальної політики України в розділі «житлова субсидія» або надіслати поштою на адресу управління соціального захисту населення за місцем реєстрації.

На період карантину норми споживання газу, електроенергії, холодної та гарячої води збільшили на 50%. Таким чином, допомога домогосподарствам зросте майже на 300 грн. Крім того, до завершення карантину Департамент відтермінував зміну норми за житлово-комунальні послуги отримувачам житлової субсидії – з 15% до 20%.

Громадянам, які звільнилися з роботи та зареєструвалися у службі зайнятости як безробітні, житлову субсидію призначать після подання заяви про призначення допомоги та інформації зі служби зайнятости.

До того ж, для розрахунку субсидії враховують лише розмір призначеної підтримки для безробітних, не рахуючи отриманої заробітної плати. Одержувачам житлової субсидії та пільг з оплати за житлово-комунальні послуги рішенням Уряду термін простроченої заборгованости з оплати цих послуг збільшили з двох до трьох місяців. У такому разі ці соціальні виплати не нараховуватимуть.

Коментарі