Новини

Право на працю. Малі підприємці Чернівців влаштували пікет під міською радою

Активісти хочуть детальних пояснень від місцевої влади про те, як малий бізнес виходитиме з карантину, що для цього необхідно організувати, коли розпочнеться рух транспорту, та обурюються, що малий та великий бізнес перебувають у різних умовах.

У Чернівцях сьогодні, 4 травня, під стінами міської ради протестують підприємці, які представилися спілкою підприємців Калинівського ринку та ринку «Добробут».  Активістка Оксана Черчел заявила, що їм досі не надали жодної інформації від міської ради про те, як ринки виходитимуть із карантину, коли дозволять вільно рухатися між областями перевізникам та що необхідно підготувати для того, аби мати змогу здійснювати свою діяльність.

«Ми хочемо зібрати зусиллями всіх підприємців кошти та гуртом закупити маски, антисептики й інші засоби, необхідні для роботи ринку в нинішніх умовах. Ми не хочемо купувати за завищеними цінами в мережах роздрібної торгівлі. А коли відкриємося 12 травня, до нас можуть прийти й сказати, щоб ми припиняли роботу, бо не забезпечені необхідні санітарні норми, про які нам ніхто досі не розповів», — заявила Оксана Черчел.

Скріншот із трансляції інформаційного агенства АСС

Крім того, підприємці зазначають, що за тиждень ринок будуть відкривати для відвідування. Проте вони досі не знають, якою буде ситуація з оподаткуванням та орендною платою, а також транспортом усередині міста після завершення карантину.

«Ми хочемо знати, на яких умовах підприємці працюватимуть, які подальші вимоги влади. Як люди діставатимуться на роботу та як добиратимуться туди покупці», — кажуть підприємці.

Підприємниця Анжеліка Буріна також обурюється через ситуацію, що склалася. Каже, це несправедливо, що гіпер- та супермаркети працюють, а дрібним підприємцям не можна, хоча багато хто з них торгують просто неба, тож скупчень клієнтів у них немає.

«Закон один для всіх. Чому нам не можна, а їм — будь ласка? Та й узагалі, який план дій, що підготувати, як це буде відбуватися? Якщо продовжать карантин, ми дотримуватимемося його, проте зараз відбувається щось незрозуміле», — пояснює підприємниця.

Згодом до мітингарів вийшов секретар Чернівецької міської ради Василь Продан. Він розповів, що знає, чого хочуть активісти, а влада зробила все, аби допомогти місцевим підприємцям.

«Мери багатьох міст, так само і Чернівецький виконавчий комітет, зверталися до уряду та просили не продовжувати карантин. Ми розуміємо, що інфікуватися на відкритому повітрі менш ризиковано, ніж у гіпермаркетах», — каже Василь Продан.

Втім, чиновник так і не зміг відповісти на запитання пікетувальників, пояснюючи це тим, що немає офіційних рішень, а всі засідання відбуватимуться сьогодні та найближчими днями.

Коментарі