Новини

Відтепер українці зможуть самостійно вибирати банк для отримання зарплати

Вільний вибір банку стане можливим завдяки переходу на міжнародний стандарт номера банківського рахунку IBAN.

Національний банк України дозволяє працевлаштованим громадянам самостійно обирати банк, на рахунки якого вони хочуть отримувати зарплату.

Про це повідомили на сайті Нацбанку, відповідну постанову ухвалили 29 квітня.

Вона повинна набути чинности з 1 січня 2021 року. До цього часу роботодавці і працівники мають підготуватися та адаптуватися до нових правил.

«Така новація дозволить уникнути конфліктних ситуацій між роботодавцем та працівником щодо права працівника самостійно обирати банк для отримання заробітної плати», – пояснюють у Нацбанку.

Вільний вибір банку стане можливим завдяки переходу на міжнародний стандарт номера банківського рахунку IBAN. Нагадаємо, IBAN (International Bank Account Number) – міжнародний номер банківського рахунку.

«Працівник, а не роботодавець, повинен самостійно обирати банк, який обслуговуватиме його рахунок. Таке право передбачає законодавство про оплату праці, і ми хочемо, щоб воно дійсно реалізувалося на практиці. Адже це стимулюватиме банки до конкуренції, сприятиме підвищенню рівня обслуговування клієнтів та розширення спектра банківських послуг», – сказав заступник голови Нацбанку Сергій Холод.

Колишній Міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет під час презентації цієї ідеї пояснив, що на практиці, якщо хтось обирає інший банк, бухгалтери вимушені для таких виплат формувати окремі платіжки. Тому працівникам частіше за все у такому виборі просто відмовляють.

В Уряді також обмірковували можливість запуску «гарячої лінії», куди українці зможуть скаржитися на роботодавців, які відмовляють у зміні банку, через який отримують зарплати.

Коментарі