Новини

Україна остаточно перейшла на міжнародний стандарт банківського рахунку

З 13 січня у документах на переказ коштів необхідно вказувати тільки рахунок за стандартом IBAN.

Фото Julia Berezovska

До 12 січня українські банки приймали до виконання документи, в яких була вказана або пара реквізитів (код банку і рахунок), або рахунок за стандартом IBAN. А від 13 січня потрібно вказувати тільки рахунок за стандартом IBAN, про це повідомили на сайті Національного банку України.

«IBAN (International Bank Account Number) – міжнародний номер банківського рахунку. Кожна держава самостійно встановлює структуру номера рахунку IBAN згідно з вимогами стандарту ISO 13616», — ідеться у повідомленні.

Уведення стандарту IBAN в Україні почалося у серпні минулого року. З 5 серпня 2019-го всі банки відкривали клієнтам нові рахунки тільки за стандартом IBAN. Повний перехід на міжнародний стандарт банківського рахунку планували на 1 листопада, але Нацбанк відклав його до 13 січня 2020 року.

Рахунки за стандартом IBAN складаються з 29 букв і цифр, викладених у такій послідовності:

код України — UA-2 букви;
контрольний розряд — 2 цифри;
код банку — 6 цифр;
рахунок — (від 5 до 19 символів).

Уведення IBAN дозволить гармонізувати український платіжний простір із європейським, а також сприятиме подальшій модернізації системи електронних платежів, зазначали у Нацбанку.

Також Національний банк планує стандарт здійснення платежів із використанням QR-кодів, які міститимуть інформацію про IBAN, спростить оплату рахунків і обмін платіжною інформацією.

 

Коментарі