Репортаж

Життя на карантині у Чернівцях. Сьомий тиждень. Фоторепортаж

Який вигляд мають «карантинні» Чернівці, читайте і дивіться у фоторепортажі «Шпальти».

Уже більше місяця Чернівці, як і інші міста України, живуть на карантині. У країні діють певні правила, що мали б запобігати швидкому поширенню епідемії COVID-19. За час карантину інформаційні потоки жартів і мемів про «корону» замінили пам’ятки і застереження носити маски і залишатися вдома. Потім прийшли і диванні аналітики, які шукають аргументи на користь теорії змови, хтось підраховує втрати економіки, хтось кричить: «Нам треба як у Білорусі». Тим часом кількість інфікованих збільшується, а вільних реанімаційних ліжок — навпаки.
Вранці 28 квітня в Україні чисельність хворих COVID-19 сягнула майже 9,5 тисяч, а це як населення міста Хотина. Майже тисяча людей успішно вилікувалася, а померли 239. Буковина від початку і донині — лідерка у цій сумній гонці: в області заразилися інфекцією майже 1,5 тисячі людей.

Влада заборонила масові скупчення, роботу кав’ярень, кінотеатрів, театрів, перукарень, спортивних комплексів, ринків тощо. Великим супермаркетам дозволила працювати, як і магазинам із насінням, валютним обмінникам, але й тим не одразу. Дорослим можна гуляти вулицями лише вдвох, можна з дітьми або з тваринами. І навіть не гуляти, а лише за необхідности виходити в аптеку, за продуктами, кавою у магазин біля заправки. А дорогою додому можна і на мітинг, але зберігаючи дистанцію, хоча б інколи, й у масці, яка прикривала б обличчя, хоча б рот (принаймні так думають деякі люди, які неправильно носять засіб захисту).

Чернівці продовжують жити. Тихо, не кваплячись, можливо, навіть цілком таємно; ми рухаємося, здалеку може здатися, що дуже повільно, але якщо підійти ближче, ще ближче, і взяти мікроскоп, то ось він — слід від руху. То який вигляд мають Чернівці в умовах карантину, дивіться у фоторепортажі.

Складно зустріти на вулиці людину без маски. Карантин змусив буковинців не виходити з дому без потреби, триматися один від одного на відстані, надягати маски та мити руки. «Мити руки», — чули з дитинства. Дійшло, коли від цього залежить здоров’я. Але і до цього залежало, втім, не настільки. На початку пандемії людина у респіраторі могла вловити на собі багато підозрілих поглядів, інколи навіть сміх, та тепер ситуація змінилася: нехай не закриває обличчя, нехай на підборідді, та все ж є. Це стало не тільки засобом захисту, але й аксесуаром, так званим трендом 2020. Треба чи ні, стара і потерта, але маска — так спокійніше.

Людей на вулицях і досі мало, а ті, яких зустрічаємо, швидше за все, йдуть за продуктами, принаймні такими вони хочуть здаватися. Ходити у місті без торбини стало моветоном — можна викликати підозру. І не варто зайвий раз кашляти, навіть чхати, краще взагалі без гучних звуків із ротової порожнини. Особливо після їжі і мінеральної води.

Життя змінилося не тільки у людей. Тваринам теж непереливки. Хазяїн тепер не залишає їх у спокої на декілька робочих годин поза домом, нині він чи не постійно вдома. Але тварини також стали поважною причиною, аби вийти на вулицю. І якщо не в парку гуляти, то хоча б повз нього. Бо парк закрили на карантин. Виявляється, там теж великий шанс заразитися коронавірусом.

Таблички «карантин» на вікнах кав’ярень та афішах кінотеатрів уже давно влилися в інтер’єр міста. Майже скрізь можна побачити правила поведінки під час карантину чи лайфхаки «як не інфікуватися». Вже навіть цікаво, хто яким шрифтом роздрукував застороги. У кінотеатрі «Чернівці» по-старому — вручну.


Громадський транспорт у місті курсує у режимі «спецтранспорту». Так вирішила місцева влада, аби вберегти мешканців від поширення інфекції. Ним здебільшого користуються медики або працівники підприємств, установ та організацій, що забезпечують життєдіяльність міста в умовах надзвичайної ситуації. Можна навіть журналістам, але треба документ.

Порожньо сьогодні навіть там, де ще вчора збирався натовп. Зокрема під стінами Чернівецької ОДА, де останніми днями пікетували підприємці Калинівського ринку: вони вимагали у місцевої влади дозволити роботу підприємства хоча б для гуртовиків. Згодом рішення таки ухвалили, тільки в іншій будівлі — міській раді, під стінами якої не пікетували.

 

І хоча люди вже звикли до подібного темпу життя, на вигляд вони стомлені. Хто б подумав, що відсутність роботи виснажує більше, ніж її наполегливе виконання. Та і гроші мають властивість закінчуватися.

За пронозами Уряду, країна почне виходити з карантину  у середині травня, якщо епідемічна ситуація не погіршиться. А там буде новий день, нові засідання і нові правила.


Фото Альони Чорної

Коментарі