Новини

Купи сміття біля будинків: чому у Чернівцях не вивозять побутові відходи та кого за це будуть штрафувати

Міська рада не уклала договір на вивезення сміття та прибирання прилоткової частини дороги та тротуарів.

У Чернівцях на декотрих вулицях біля сміттєвих баків утворилися стихійні сміттєзвалища. Зокрема у районах індивідуальної забудови побутові відходи ніхто не прибирає від Великодня. Через погану організацію збору та вивезення цього сміття потерпають мешканці цих районів.

Зокрема до редакції «Шпальти» звернулися мешканці Роші. Вони розповіли, що біля сміттєвих баків на вулиці Естонській, Зої Космодем’янської, Наталі Кобринської, Сторожинецькій подекуди цілі гори побутових відходів. Кажуть, сміття не вивезли напередодні Великодня і донині.

Наші журналісти задокументували невивезене сміття також у декількох спальних районах, зокрема на вулиці Героїв Майдану та Алма-Атинській.

У Департаменті ЖКГ Чернівецької міської ради розповіли, що відходи зі сміттєвих баків вивозять щоночі, проблеми є зі стихійними сміттєзвалищами на контейнерних майданчиках. Звідти сміття не вивозять, оскільки Департамент не провів тендер на вивезення побутових відходів.

«Ситуація дуже складна. Річ у тім, що вже двічі не відбувся тендер на вивезення сміття та прибирання прилоткової частини. «Альтфатер» і «Спецкомутранс» вивозять сміття справно. Але вони беруть його лише зі своїх сміттєвих ящиків. Біля баків на контейнерних майданчиках сміття переважно, яке люди звезли з інших районів із приватного сектора чи з сіл. Люди викидають його переважно, коли стемніє, привозять машинами», – каже в. о. директора Департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради Олег Пилип’як.

За словами чиновника, для ліквідування стихійних сміттєзвалищ Департамент вишукує механізм оплати, щоб виконати ці роботи і прибрати місто.

«Вирішимо це питання найближчим часом, залучимо до прибирання і працівників міськШЕПу, й усіх управлінських компаній, а також будемо просити, аби «Спецкомунтранс» та «Альтфатер» виділили додатково машини для ліквідації сміттєзвалищ. Плануємо прибрати місто до 1 травня», – каже Олег Пилип’як.

Водночас у Департаменті ЖКГ кажуть, що проблеми зі стихійними сміттєзвалищами виникли, оскільки «це культура наших людей, які вивозять побутові відходи зі своїх господарств та викидають біля контейнерів.

«Наприклад, на вулиці Руській та Винниченка напередодні Великодня ми вивезли сміття і буквально через три години у четвер на тих місцях уже були нові купи сміття», – каже Олег Пилип’як.

Аби врегулювати цю ситуацію, кажуть у Департаменті, будуть організовувати рейди – щоб виявляти порушників та штрафувати.

«Будемо «бити їх рублем», бо інакше немає виходу. Згідно зі статтею 152 ЦК інспекція з благоустрою та управлінські компанії мають повноваження складати адмінпротокол на порушників», – зазначив Олег Пилип’як.

Як повідомив заступник начальника управління контролю за благоустроєм Чернівецької міської ради Віталій Назаров, за побутовими відходами у місті стежать управлінські компанії, ЖРЕПи і приватні підприємства, які обслуговують житловий фонд, на території якого розміщені контейнерні майданчики.

Мають повноваження складати адмінпротоколи на порушників ЖРЕПи, приватні підприємства, які обслуговують житловий фонд, патрульна поліція та ГУ НП у Чернівцях.

Такі ж повноваження має інспекція з благоустрою.

«Якщо ми отримуємо інформацію від мешканців чи управлінських компаній, вони фіксують порушників, ми складаємо на них адміністративні протоколи за статтею 152. За 2019 рік інспекція склала більше 30 протоколів за скидання великогабаритного сміття на контейнерні майданчики. Штраф становить від 340 до 1360 грн для фізичних осіб. Переважно це роблять ті, хто прибирає біля своїх будинків і за старою звичкою вивозять це все на контейнерний майданчик», – каже Віталій Назаров.

За його словами, порушників виявляють за номером автомобіля; маючи фотодоказ, складають адмінпротокол. Також інспекція проводить рейди у проблемних місцях.

«Є дві пори року: навесні до Великодня та восени, коли опадає листя. У цей період мешканці звозять найбільше сміття. Восени це буває опале листя, добре, коли в пакетах, бо іноді висипають просто так», – зазначив Віталій Назаров.

         

Фото Олександра Докієна

Коментарі