Новини

У Чернівцях підприємці вийшли на протест — вимагають відкрити ринки

На мітинг вийшли підприємці продуктового сектору Калинівського та ринку на вулиці Зеленій.

Під стінами Чернівецької ОДА  підприємці протестували проти закриття ринків та заборони їхньої роботи у Чернівцях. На мітинг прийшло декілька десятків людей.

Підприємці скаржаться, що ринки закрили, натомість альтернативи їм не запропонували.

«Так не можна — закрити і не дати нічого взамін. Просимо дозволити працювати хоча б декілька годин на день», — каже підприємець Калинівського ринку Олександр.

«У нас працюють холодильники, треба платити за світло. На ринку товар вдвічі дешевше, ніж у супермаркеті. Коли сказали ринки закрити, ми змушені продукцію викидати. Це геноцид малих підприємців. На ринку повітря циркулює, натомість супермаркети, де закриті приміщення, працюють. Це роблять, аби придушити малий бізнес, це боротьба з людьми, а не  з коронавірусом», — скаржаться підприємці.

Підприємці кажуть, продуктовий сектор на Калинівському ринку не працює уже тиждень. Тож їхні покупці, а це власники дрібних магазинів області, не мають чим забезпечити свої магазини.

«У нас залишилися великі залишки товару, а він має термін придатности. Ми постачаємо товар роздрібним магазинам області. Вони не мають, де брати товар. Люди дзвонять нам у відчаї. Тому ми просимо дозволити працювати хоч декілька годин на день, аби обслужити гуртових покупців», — каже підприємниця Калинівського ринку Олеся Шеленко.

На мітингу був присутній міський голова Олексій Каспрук та секретар міської ради Василь Продан.

«Обласний штаб ТЕП та НС ухвалив рішення про закриття всіх ринків на території області, зокрема Калинівського та так званого ринку на вулиці Зеленій. Люди прийшли, підприємці Калинівського були збурені тим, що почав працювати декілька днів тому ринок на Зеленій. Вони хочуть вирішити питання», — каже міський голова Чернівців Олексій Каспрук.

За словами мера, вчора відбулася селекторна нарада міських голів з Офісом Президента. Міські голови порушили питання про роботу ринків. На нараді їм обіцяли, що до кінця квітня підприємства будуть відкритті.

Натомість секретар міськради Василь Продан каже, заборон на закриття ринків на законодавчому рівні не існує.

«Є рекомендація органам, місцевому самоврядуванню вжити заходів, розглянути це питання й обмежити. Але жоден орган місцевого самоврядування це не розглядав. Документа про заборону торгувати підприємцям не існує», — заявив Василь Продан.

Підприємці хотіли зустрітися з головою обласної державної адміністрації, втім на мітинг Сергій Осачук так і не з’явився. Натомість до людей вийшов заступник голови ОДА Богдан Ковалюк. Він зазначив, що в Україні діє надзвичайна ситуація, у всіх містах ринки закриті, з подання головного санітарного лікаря України та державної комісії з питань ТЕБ та НС.

«Такі самі рішення продублювала обласна комісія, де звучить, що органам місцевого самоврядування вжити заходів для припинення роботи ринків. Комісія не є органом, який закриває ринки, це може зробити орган місцевого самоврядування. Така ситуація, оскільки область є в епіцентрі поширення коронавірусу. Щодня з’являється багато інфікованих та помирають. Тому ми вживаємо такі заходи. Область приймає лише ті обмеження, які рекомендує державна комісія», — каже Богдан Ковалюк.

Міський голова Олексій Каспрук запевнив, що ринки закрили відповідно до рішення обласної комісії ТЕБ та НС.

Після дискусій секретар міської ради запропонував зібрати сесію міської ради та ухвалити рішення: дозволити ринкам працювати у Чернівцях.

Міський голова оголосив зібрати сесію Чернівецької міської ради сьогодні о 16:00.

 Фото Володимира Гуцула

 

Коментарі