Інтерв'ю

Похорони онлайн та шалені штрафи. Як діє карантин у сусідній Сучаві

Яка ситуація з поширенням COVID-19 у Румунії та як дотримуються карантину у місті, де найбільше хворих з усієї країни. 

фото з офіційної сторінки мера Сучави, @IonLunguPrimar

Коронавірус атакує і сусідню Румунію. На території держави на ізоляції у спецмісцях перебуває 13 372 особи. Більше 41 тисячі людей самоізолювалися вдома, вони під медичним наглядом. Багато з них прибули з закордону: Італії, Англії, Німеччини та Бельгії.

З початку епідемії в країні здійснили більше 100 тисяч тестів. Офіційно кількість захворювань майже досягла позначки 10 тисяч. Станом на 22 квітня 2406 осіб одужали, 508 людей із підтвердженим Covid-19 померли. Найбільше випадків інфекції зафіксували у сусідній із нами Сучаві – 2372.

Місто закрили на карантин. Через обмеження місцеві не можуть виїхати за його межі і посіяти поля. Церкви для вірян зачинені, а на похороні можуть бути присутні тільки до 8 людей. Дехто навіть транслює прощання з рідними у прямому етері в соцмережах для родичів, яким не дозволили прийти на кладовище.

Про режим надзвичайного стану, обмеження для населення та те, що змінилося з початку пандемії, «Шпальті» розповів професор Міхай Андрохович, президент Федерації Румунії «Спорт для всіх».

фото з офіційної сторінки мера Сучави, @IonLunguPrimar

«Потяги не зупиняються в Сучаві»

Наразі в Румунії діють 9 військових постанов, які встановлюють різні правила та обмеження деяких громадянських прав. Вони необхідні, щоб захистити нас від поширення вірусу. На всій території Румунії введено режим надзвичайного стану. У Сучаві діє й особливий карантин, оскільки справи тут набагато гірші, ніж у інших регіонах країни.

Міжнародний аеропорт «Сучава» закритий, зараз тут приземляються лише державні літаки. Потяги більше не зупиняються на тамтешніх станціях, вони оминають їх і продовжують рух до Бухареста. Більше не можна вільно їздити на автомобілі.

Більшість громадян не виходить на роботу, оскільки їхні офіси зачинені: підприємства будь-якого типу, торгові центри, перукарні, стоматологічні кабінети, школи, університети, органи місцевого самоврядування… Багато людей залишилися без заробітку. Держслужбовці отримали статус технічно безробітних, держава виплачує їм 75% заробітної плати. Приватні компанії також мають право користуватися такою можливістю впродовж двох місяців.

Виходячи з дому, треба обов’язково бути в масці та хірургічних рукавичках. На вулиці разом не можуть перебувати більше трьох осіб поруч.

Люди, які працюють навіть зараз, дістатися на роботу можуть пішки, особистим автомобілем або громадським автобусом, але тільки за умов, якщо у них є довідка з робочого місця про те, що вони повинні бути присутніми на роботі в цей період. Поліція та військові можуть зупинити будь-кого на вулиці і попросити ці документи. Окрім цих паперів, люди повинні щодня підписувати декларацію про власну відповідальність, де вказують детальний маршрут, яким подорожують, і не порушувати його.

фото з офіційної сторінки мера Сучави, @IonLunguPrimar

Пенсіонери платили 410 євро штрафу

Ми можем вийти з дому, щоб купити в найближчому магазині все, що потрібно для нас і нашої родини. Але не дозволяється виходити в магазин одночасно декільком членам родини. У крамниці ми повинні стояти в черзі на відстані 2 метрів від людини попереду. У невеликі магазини чи аптеки можуть зайти лише по двоє людей. Решта повинна залишитися на вулиці, дотримуючись дистанції. У великих магазинах біля дверей стоїть охоронець і каже, коли можна зайти.

Люди старші 65 років можуть покидати свої домівки лише задля виходу у магазин у спеціально відведений для цього час – від 11:00 до 13:00. Усі вони повинні мати при собі довідку про власну відповідальність. Спочатку, десь три тижні тому, багато старших людей  не хотіли виконувати ці накази і виходили на вулицю, коли їм хотілося. Тоді поліція почала призначати їм за це порушення великий штраф – 2000 леїв, це близько 410 євро. Після цього порушників карантину стало значно менше. Адже сума штрафу зависока, враховуючи пенсії старших людей.

Ті, хто має літніх батьків, купують їм продукти та приносять ліки, щоб старенькі не виходили на вулицю. Треба заздалегідь зателефонувати сімейному лікарю, який виписує онлайн-рецепт і направляє безпосередньо в аптеку, звідки рідні пенсіонерів можуть забрати ліки.

Багато кас, де сплачували податки та різні збори, закриті, і зараз ми здійснюємо платежі в інтернеті. У магазинах зазвичай платимо карткою. Продавці поставили перед собою прозорі ширми для захисту, а в аптеках фармацевти носять захисні комбінезони.

фото з офіційної сторінки мера Сучави, @IonLunguPrimar

У магазинах був дефіцит дріжджів

Якщо людина з підтвердженим вірусом померла, її виносять у труні просто з лікарні. Спочатку її кладуть у мішок, спеціально призначений для померлих, а потім – у труну, яку закривають у лікарні. Родичі не мають права відкривати її, щоб побачити померлого. На похоронах можуть бути присутні не більше 8 осіб. Похорон деяких людей, які більш відомі та мають багато родичів, хтось із присутніх транслює онлайн у різних соціальних мережах.

Громадянам не дозволяють ходити до церкви. Вони можуть слухати літургію в інтернеті або по радіо та телебаченню. На Великодні свята велися великі дебати серед політиків та у православному патріархаті, чи дозволити священникам ділитися святим вогнем, анафорою та освяченою водою з людьми у парафіях. Зрештою їм цього не дозволили, щоб уникнути поширення коронавірусу. Багато хто образився і вважав це зловживанням держави проти православної віри.

Близько двох тижнів тому у магазинах взагалі не було дріжджів. Зараз люди печуть багато хліба вдома, згадуючи старі часи, коли так робили пращури.

Також у той період спостерігалася криза захисних масок, рукавичок та засобів для дезінфекції рук. Зараз ситуація з постачанням покращилася, але ціна на ці засоби значно зросла. Якщо до кризи маска коштувала 0,45 лея, то зараз – усі 5. Так само збільшилися ціни і на алкоголь.

Ще одна проблема міста Сучави та ще 8 місцевостей, які перебувають на карантині, полягає в тому, що ми не можемо виїхати звідси. Всі дороги перекрили поліція та військові. Деякі люди з міста або з сіл, які мають землю за межами населених пунктів, не можуть туди потрапити, бо поліція не дозволяє їм цього. Хоч зараз весна, і треба сіяти, щоб зібрати врожай восени.

Ми можемо гуляти з домашніми тваринами неподалік домівок чи займатися спортом надворі. Рішенням мера всі парки закрили, тож людям немає куди вийти на традиційну пробіжку.

Ми, викладачі, проводимо заняття в режимі онлайн з учнями за рекомендацією дирекції шкіл. Та старшим викладачам, які не опанували технічні засоби або в яких немає інтернету у селах, такі лекції даються значно важче.

Цей карантин кардинально змінив нас усіх: від емоційного стану, бо ми закриті у чотирьох стінах, до фізичного, адже на карантині люди більше їдять, але фізичної активности в нас немає. Ми втрачаємо фізичний стан і набираємо зайву вагу.

Поки що в Румунії цей надзвичайний стан президент ухвалив до 15 травня 2020 року з можливістю продовження, залежно від того, як будуть розвиватися події.

фото з офіційної сторінки мера Сучави, @IonLunguPrimar

Коментарі