Колонки

Як змінилося життя в Ізраїлі на карантині

Що робить влада Ізраїлю для підтримки громадян під час кризи та як реагує на епідемію місцеве населення, пише у колонці Крістіна Дубовик

Разом із чоловіком 2018 року ми репатріювалися до Ізраїлю. Він кухар у приватній компанії, я —флористка в приватній флористичній студії. Працюємо в Тель-Авіві, а живемо у місті Рамат Гані.

Початок історії з коронавірусом у Ізраїлі був не таким бурхливим, як бачимо зараз, і достатньо організований, враховуючи досвід інших країн.
За тиждень до введення карантину в Ізраїлі (8 березня) всі на вулицях і на своїх роботах у колективі вже обговорювали з самого ранку ситуацію з коронавірусом. Коли приватні підприємці лише думали, що буде з ними, коли оголосять карантин, у нашому місті Рама Гані зафіксували першу людину з Covid-19.

15 березня половина населення не вийшла на роботу, люди працювали з дому. Багато містян не гуляли, як це було типово для центру країни – Тель-Авіву, – хоча у нас було близько 20 випадків і не оголошували карантин.

16 березня ввели карантин, закрили дитячі садки, школи, університети, всі послуги перейшли на режим «take away» і доставку додому. Дистанція між людьми, маска, рукавички і антисептик – необхідний набір, без якого не виходили з дому. Ввели обмеження пересування на вулиці: тільки на роботу, вигул собак, прогулянки з маленькими дітьми, покупки продуктів, медикаментів або відвідування лікарів.

На будівельних об’єктах продовжують роботу донині: будують метро, хмарочоси та інші житлові центри.

Перший тиждень дійсно була паніка – люди скуповували їжу, туалетний папір, маски й антисептики, але проблеми з продовольством немає, про що одразу ж оголосив уряд, і всього є в достатку.

Населення щодня інформують про ситуацію у країні: скільки інфікованих, скільки одужали тощо. У різних соціальних мережах, зокрема в телеграмі, фейсбуку тощо, МОЗ публікує правила поведінки під час карантину, відео «Як зробити захисну маску для обличчя вдома», чітко і доступно пояснює, які симптоми можуть проявлятися при зараженні. Це транслюють різними мовами, якщо хтось не знає івриту.

Що сталося з нашою роботою

Чоловік із 16 березня на карантині, його компанія – досить великий концерн і має достатню фінансову подушку. Всім співробітникам зберігають робоче місце з виплатою повної заробітної плати. Два рази на тиждень брифінги з начальством і колективом через відеозв’язок і професійні тести раз на тиждень. Це все вимоги, за виконання яких зберігається платня.

На карантині я з 15 березня, працюю в приватному секторі. Тож мій роботодавець відправив мене у відпустку за власний рахунок на місяць. Тому я подала документи на допомогу з безробіття в бітуах леумі (національний центр страхування).

На основі зарплатних відомостей за останні 6 місяців і листів від роботодавця Національний центр страхування компенсує мені 80% від постійної зарплати, яку я повинна була б отримати (на сьогодні я вже одержала виплати).

Як карантин змінив побут

Наша орендодавиця сама пішла нам на поступки – зателефонувала і запропонувала оплату за квартиру відтермінувати. Але така ситуація далеко не в усіх, і це дуже індивідуально. Потрібно розуміти, що для деяких людей гроші за оренду – це єдиний дохід. Є деякі поблажки в приватному секторі щодо оренди приміщень, податків, кредитів.

Сфера обслуговування: банки, спортзали, страхові, податкові – все функціонує онлайн.

Спортивні секції та фітнес-клуби надають різні формати онлайн-тренувань, деякі навіть дають інвентар (гантелі, гирі) додому, якщо ви член клубу.

Хочу звернути увагу, що наша історія в цей період може бути абсолютно протилежною історії іншої сім’ї з Ізраїлю. Все залежить від місця, де живеш, роботи (ти підприємець або найманий працівник), від того, громадянин ти чи біженець, маєш дітг чи ні, як ви реагуєте на карантин, чи демонструєте стресостійкість тощо. Це все накладає певний відбиток на сприйняття ситуації.

Але якщо підсумувати, то країна активно реагує на ситуацію, пропонує альтернативу захисних засобів (робити вдома маски самим тощо), продовольчий сектор не в дефіциті, інформує про кількість перевірок на COVID-19, інфікованих і тих, хто одужав. Ізраїль допомагає виплатами з безробіття, влада наполягає не звільняти співробітників, підтримує моральний дух населення. І це незважаючи на політичну кризу, бо досі у нас не сформували уряд після 3-х турів виборів.

Ізраїль, як і всі інші країни, вживає максимальні заходи в боротьбі з вірусом, щоб у майбутньому мінімізувати втрати.

Запустили мобільний застосунок на телефон, який показує кількість хворих за геолокацією, а також телеграм-бот лабораторії дослідного інституту Вайцман, який щодня запитує про ваше самопочуття, щоб збирати інформацію про потенційних інфікованих людей.

Ми, як і інші люди світу, сподіваємося на краще, сидимо вдома, миємо руки з милом і запасаємося витримкою для того, щоб пірнути в наслідки вірусної боротьби.

 

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думку, висловлену у матеріалі.

Коментарі