Інтерв'ю

Як працює патрульна поліція під час карантину. Інтерв’ю з Артуром Шкробом

Про ситуацію у Катедральному соборі на Вербну неділю, особливий режим в’їзду в область та роботу на Великдень. 

Артур Шкроб — начальник УПП у Чернівецькій області.

У рамках проєкту #ShpaltaTalks  про роботу патрульної поліції під час карантину.

Про ситуацію у Катедральному соборі на Вербну неділю

Люди, які вчора телефонували із заявами, що їхні сусіди смажать шашлик біля під’їзду, сьогодні пішли до церкви. А ті, що смажили шашлик, розповідали, що біля храму збираються віряни. Будь-які масові заходи заборонені, згідно з постановою Кабміну. Але завдання поліції й уряду – не закрити церкви, а все ж не дати змогу коронавірусу поширитися. Ми розуміли, що люди підуть до церкви, для них релігійні переконання вищі за постанову уряду. Говорити про те, аби вони не йшли, обмежувати їхнє право піти до храму і посвятити вербу – неправильно. Але потрібно тоді логічно і правильно організувати цей процес зі священнослужителями. Для того, аби все відбувалося якомога безпечніше для вірян. Якщо ми говоримо про Катедральний собор Святого Духа і те відео, яке бачила вся Україна, – комусь смішно, комусь соромно. Але щодо того відео, то воно мало би достукатися до свідомости багатьох громадян, аби вони максимально залишалися вдома.
На Вербну неділю всі віряни заходили через один вхід, вони всі були у масках. Виганяти силою їх, не пускати до собору – це неправильно. Територія храму дозволила розмістити велику кількість людей на безпечній відстані. Немає уніфікованого алгоритму для кожної ситуації. Ми її оцінюємо на місці і щодо неї ухвалюємо подальші рішення. Але хочу сказати, що у державі складають адміністративні матеріали і на священнослужителів, які порушують закон.

Висновки після Вербної неділі

Насамперед – це діалог. Неважливо, чи це релігійний масовий захід, чи похід у магазин, чи додаткові обмежувальні заходи під час вихідних. Завжди потрібно пояснювати не «що» і не «як», а «чому». Коли людина зрозуміє, чому, тоді вона все ж усвідомить і дотримається відповідних вимог і заборон. Потрібно більше спілкуватися, роз’яснювати. Щодо тих, хто не розуміє, свідомо шкодить комусь, треба вживати більш жорсткі заходи і притягувати до відповідальности.

У кожному храмі, в кожному місці є люди, які там працюють, вони зобов’язані організувати безпечні умови для відвідувачів. Ми повинні докласти всіх зусиль, аби залишатися здоровими. Той, хто відвідує храм, церкву, може потім передати цю хворобу іншим людям. Тому все ж якщо хтось пішов до собору, він повинен дотримуватися заходів безпеки і гігієни, користуватися рукавичками, масками. Ми можемо спокійно перенести хворобу на ногах, із невеличкою температурою, невеличким кашлем. А декілька старших людей, які мають з вами мінімальний контакт і навіть не йдуть до церкви, можуть захворіти.

Заборони комісії ТЕБ та НС

Усі люди залишаються вдома, навіть попри роботу закладів, яким можна працювати. І щоб буковинці на вихідних за звичкою не виходили з дому, не прогулювалися, ми вирішили ввести додаткові обмеження. Складаємо адміністративні матеріали на порушників. Спочатку були різні заклади, які не одразу зачинялися, – на них складали адмінматеріали за ст. 44/3, за якою штраф на винних осіб від 17 до 34 тисяч гривень, на посадових – від 34 до 170 тисяч гривень.
Ми розуміємо, що це колосальні кошти, і хтось знав, хтось не знав. Ми проводимо інформативно-пояснювальну роботу, і через ЗМІ зокрема,  спілкуємося, попереджаємо. Головне – не скласти штраф чи оформити більше протоколів, а щоб у заклад не приходили відвідувачі, і хвороба не розповсюджувалася.

Якщо ми говоримо про рішення комісії з ТЕБ та НС (техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій), то більшість із них носять рекомендаційний характер. Громадянам не можна заборонити виходити у місто. Це те саме, що заборонити дивитися на небо. По-перше, це не раціонально, а по-друге – незаконно. Але всі обмеження комісії запроваджували, аби запобігти поширенню коронавірусу серед населення. Людям не забороняли виходити на вулицю. Їх просили утриматися, рекомендували не відвідувати заклади – таким чином скоротили графік роботи, кількість магазинів, які працюють, аби поменшало людей на вулиці.

Порушників штрафують

До нас щоденно надходять повідомлення на спецлінію 102 про діяльність певного магазину або під час карантину, або вихідними. Тут два варіанти: якщо у закладі є людина, яка проводить ремонт, ревізію тощо, просто там світло ввімкнене, тоді поліціанти спілкуються, перевіряють, чи немає відвідувачів, чи людина не займається підприємницькою діяльністю – у такому разі жодних заходів не вживаємо. Якщо ж є факт того, що заклад працює, то наші мобільні групи, до яких входять працівники поліції і  Держпродспоживслужби, виїжджають на місце, складають адміністративні матеріали на таких підприємців.

Якби магазин працював після оголошення очільника ОДА про заборону роботи на вихідних із суботи 13:00 до понеділка 06:00, то майже в усіх випадках це був би штраф.

Обов’язкова обсервація

Раніше громадяни надавали добровільну згоду  на самоізоляцію, тобто вони самі визначали місце: вдома, у батьків, на дачі – і відправлялися туди. І це був їхній обов’язок, який не можна було порушувати 14 днів. Сьогодні всіх осіб, які перетинають державний кордон, обов’язково примусово відправляють на обсервацію, є визначені місця. Цим займаються прикордонники і лікарі, ми, поліціанти, супроводжуємо туди людей. І це точно не 5-зірковий готель. Треба розуміти: якщо хтось перетнув кордон, поїхав до Румунії для того, щоб напередодні Великодня купити за знижками якісь продукти, то після повернення він святкуватиме не вдома, а у місці обсервації. А покидати місця обсервації – це порушення закону, і такі особи будуть притягнуті до відповідальности.

Кому можна перетинати межу області

Вантажні перевезення дозволені, ми однозначно перевіряємо такий транспорт. Але якщо, наприклад, жителі Тернопільської області просто хотіли подивитися на Дністер і із Заліщиків їхали у Звенячин, переїжджали міст, то таких громадян ми завертаємо, кажемо, що у нас діє надзвичайна ситуація.

Тим, хто хоче на Великдень до бабусі поїхати, їм треба задуматися: можливо, варто зателефонувати рідним через скайп, а не наражати на небезпеку. Жодної інформації про те, що закриють місто, немає. Не знаю, наскільки це доцільно і правильно.

Якщо людині необхідно доправити родича на лікування, якщо це щось термінове, то повинен бути певний документ. Ці громадяни без проблем виїдуть з області, бо це питання життя і здоров’я.
А якщо просто сказати: «Мені потрібно в лікарню, в яку, я зараз подумаю», то це однозначно не спрацює.

Чи впав рівень злочинности під час карантину

Кількість звернень на спецлінію 102 не зменшилася, які і кількість виявлених п’яних водіїв. Далі підробляють документи для авто, поліціанти так само знаходять у людей заборонені речі: наркотики, холодну зброю тощо. Говорити про те, що різко впала злочинність, не можу. Зараз патрульним непросто – вони працюють уже більше місяця без вихідних. Для поліціантів, працівників оперативних служб життя не змінилося, воно дещо ускладнилося у зв’язку з новими обставинами.

Як працюватиме поліція на Великдень

Ніхто не закриватиме церкви, бо ми зараз говоримо про конституційне право – свободу віросповідання. Якщо священнослужителі вирішать проводити службу онлайн – це буде просто прекрасно. Якщо служитимуть у храмі, то наше завдання – зробити якомога безпечніші умови для людей у цій ситуації, навіть для найбільш несвідомих, для тих, хто потім стане відомим у фейсбуку й інтернеті. Немає значення, хто і як сприймає карантин, хто вірить, хто не вірить. Наше завдання – допомогти цим людям, навіть якщо вони цього не хочуть. Відбувається постійний діалог між владою, Нацполіцією і керівниками єпархій для того, щоб зменшити кількість вірян, які будуть перебувати на певній території. Доходимо до якогось компромісу: не запускати у собор, а зробити на вулиці службу, почати не о 6 вечора, а в якийсь інший час тощо. Немає точного алгоритму, як діяти, і немає гарантій, що він спрацює, але нам потрібно залишатися мудрими, терплячими і дотримуватися тих вимог і обмежень.

Повне відео розмови:

Коментарі