Новини

Лікувати зуби в умовах епідемії: як функціонує стоматологія під час карантину

Де буковинці можуть лікувати зуби та як працюють комунальні і приватні стоматологічні кабінети в умовах загальнонаціонального карантину.

З 18 березня чернівецькі стоматологічні поліклініки призупинили прийом пацієнтів на період карантину. А вже 23 березня Міністерство охорони здоров’я України видало офіційний наказ, який зобов’язав лікарні по всій країні тимчасово припинити планову медичну допомогу.

Зараз, під час карантину, чернівчани можуть отримати невідкладну медичну допомогу у відділенні міської стоматологічної поліклініки на вул. Південно-Кільцевій, 31. Там цілодобово лікують зуби без попереднього запису чи консультацій. Пацієнтів запитують щодо наявности симптомів COVID-19 та вимірюють температуру ртутним термометром. Медична сестра хірургічного кабінету Ольга Березовська, розповідає, що у допомозі вони не відмовляють нікому.

У відділенні закликають людей пам’ятати про збереження дистанції в 1,5-2 метри, не знімати маски та користуватися антисептиком для рук, який є у закладі. Лікарі-хірурги приймають у день до 30 пацієнтів, лікарі-терапевти — від 8 до 14 за зміну. Наразі у медзакладі функціонує три кабінети, де позмінно працюють чотири лікарі-терапевти, лікар-хірург, черговий лікар, три медсестри та санітарки. 

«Працювати в умовах епідемії страшно. Але коли люди потребують допомоги, хто повинен допомогти? Я розумію, що це може статися з будь-ким. Я лікар, це наше покликання», — розповідає лікарка-стоматологиня Ірина Стасій.

Лікарі-стоматологи наразі у групі ризику, враховуючи те, що вони контактують безпосередньо з ротовою порожниною, а як відомо, коронавірус передається повітряно-крапельним шляхом. Усі співробітники установи працюють у захисному одязі, наявний рециркулятор, який упродовж усього дня фільтрує повітря, усі матеріали та інструменти ретельно стерилізують. Лікарі стверджують, що наразі забезпечені всім необхідним, зокрема захисними рукавичками, масками, халатами, захисними окулярами та стоматологічними матеріалами. Нещодавно навіть отримали захисні комбінезони багаторазового використання. На запитання, хто забезпечує всім необхідним в умовах дефіциту, відповідають, що поліклініка. 

«Безконтактного термометра, на жаль, поки що немає. Хотіли б його мати, але просто поки що ніде придбати», — єдине, на що скаржиться завідувачка лікувального відділення Чернівецької міської стоматологічної поліклініки Наталія Кушнір.

Ще один недолік — відсутність рентген-апарата. Неможливо зробити рентгенографію, тому стоматологи міської лікарні зазначають, що у випадках, коли без цього проводити безпечне лікування неможливо, направляють до щелепно-лицевого відділення Чернівецької обласної лікарні, що на вул. Головній, 137. Або ж просять звернутися до приватних стоматологів. 

Втім, приватні лікарі-стоматологи в умовах епідемії майже припинили свою роботу.

«Ми зараз на карантині, як і всі. Скасували всі планові прийоми пацієнтів, надаємо тільки ургентну стоматологічну допомогу. Приймаємо тільки перевірених пацієнтів, яким довіряємо», — говорить Віорел Радукан, голова Чернівецького осередку асоціації імплантології та власник стоматологічної клініки.

Лікар розповідає, що надати стоматологічну допомогу зараз непросто. У своїй поліклініці під час карантину прийняв усього 6 людей із гострим болем. Аби все було за законом, лікарі повинні бути одягнені в суцільні костюми, маску для обличчя, спеціальний щиток або окуляри, захисні рукавички та високі бахіли. Звертаючись до лікаря, клієнти повинні бути готові заплатити не тільки за стоматологічні послуги, але й за всі необхідні захисні засоби. Витрати, звичайно, виправдані, але, на жаль, не кожен чернівчанин може їх собі дозволити, каже лікар.

«Я насолоджуюсь життям. Дивлюся, як сходять тюльпанчики, п’ю каву на терасі, — жартує лікар та  власник стоматологічного кабінету в с. Зарожанах Хотинського району Сергій Кушнір. — Я вивчив загальну статистику щодо кількости хворих в Україні і закрив поліклініку заради безпеки своїх колег, персоналу і пацієнтів»

Своїх пацієнтів Сергій перенаправляє до міської поліклініки, інших лікарів-стоматологів або просить зачекати. Обіцяє почергово прийняти всіх, але лише після завершення карантину. Розповідає, що, згідно з європейськими стандартами, поліклініку потрібно покрити плівкою — як ззовні, так і всередині, все має проходити ретельну дезінфекцію, є навіть спеціальна методика, як правильно знімати захисний одяг, яка, якщо все виконувати за правилами, займає до 15 хвилин. Він розуміє, що бувають екстрені ситуації, але працювати в таких умовах не готовий. 

Фото Олександра Білоуса

Коментарі